Cuișoarele afectate de schimbările climatice

1

Cuișoarele sunt mirodenii apreciate din antichitate atȃt pentru gustul specific pe care ȋl ȋmprumută băuturilor și diverselor feluri de mȃncare, cȃt și pentru proprietăţile lor medicinale. Ele reprezintă de fapt, mugurii florali ai unui arbore tropical, Syzygium aromaticum care crește ȋn Indonezia și face parte din familia Myrtaceae, familia eucaliptului și a mirtului.

În China, ȋn perioada anului 200 ȋ.e.n., cei care se ȋnfăţișau ȋmpăratului erau obligaţi să mestece cuișoare pentru a avea o respiraţie proaspătă.

În Evul Mediu, condimentul era folosit pentru conservarea și aromarea vinului și a cărnii.

La ȋnceputul sec XVII, olandezii au detronat portughezii care erau cei mai mari transportatori de cuișoare și au distrus toţi copacii din insule cu excepţia celor din insulele Amboina și Ternate reușind astfel să deţină monopolul exportului. Perioada aceasta a durat pȃnă la sfȃrșitul sec XVIII cȃnd francezii au reușit să fure seminţe și să ȋnmulţească planta ȋn alte zone.

Uleiurile extrase din cuișoare, ca și frunzele și tulpina sunt utilizate ȋn medicina tradiţională asiatică. De exemplu, ȋn uleiul extras din flori se găsește o substanţă numită eugenol cu efect antiparazitar și de protejare a ficatului.

Vezi și: Lemnul dulce,o planta folosita de oameni de peste 4 mii de ani

Cuișoarele- producţie

Syzygium aromaticum crește ȋn păduri de pe coasta oceanului, ȋn sol bogat, umed, dar bine drenat. Ajunge pȃnă la o ȋnălţime de 18m. Frunzele sale pieloase, ovate sau lanceolate sunt aromate. Florile sale sunt mici și roz. Fructul care are lungime de circa 2,5 cm, formă elipsoidala și culoare purpurie-neagră, se maturizează la 9 luni după ȋnflorirea plantei. Fiecare fruct ascunde o singură sămȃnţă. Aceasta este viabilă numai una-două săptămȃni.

Recoltarea mugurilor florali se face după vȃrsta de 4 ani, iar planta trăiește ȋn jur de 100 de ani.

Culegatorii lucrează ȋn condiţii deosebit de periculoase, la mare ȋnălţime.

În prezent, cei mai mari exportatori de cuișoare sunt: Indonezia, Madagascar, Tanzania și Sri Lanka, dar schimbările climatice din ultimii ani au dus la schimbarea perioadei de ȋnflorire și la scăderea drastică a producţiei.

Sursa foto: www.cookist.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here