Cum facem garsoniera să pară mai mare. Opt idei pentru decorat spaţii mici

0
Foto: freshome.com

O garsonieră poate deveni sufocantă atunci când o umplem cu mobilă, spaţiul şi aşa mic devenind neîncăpător. Cu puţină imaginaţie, însă, putem folosi câteva idei de mobilat şi decorat pentru a spori impresia de spaţiu în garsonieră. Iată mai jos câteva sfaturi utile:

1) Evită mobila foarte înaltă. În loc de şifonier, optează pentru o comodă, în locul unei biblioteci care să se ridice pe tot peretele, alege nişte rafturi mai scunde. În felul acesta, spaţiul pe care îl avem în faţa ochiilor se va întinde din perete în perete, nu din mobilă în mobilă. Nu merge până în pânzele albe, însă. O piesă de mobilier sau de decor înaltă printre altele mai joase va spori senzaţia de spaţiu mai mare în garsonieră. O draperie care să coboare din tavan până la podea este ideală, lăsând şi impresia că încăperea este mai înaltă.

2) Pata de culoare. Un spaţiu mic necesită idei îndrăzneţe. Un tablou mare, pictat în culori vii sau o uşă vopsită cu o culoare vibrantă abate gândul de la lipsa de detalii a spaţiului mic din garsonieră şi face ca profunzimea câmpului vizual să se adâncească.

3) Evită scaunele cu braţe sau achiziţionarea unui set complet. În felul acesta, scaunele pot fi mutate uşor dintr-un loc în altul, în garsonieră, fără ca setul să fie descompletat. În plus, „mismatching-ul” când vine vorba de mobilă este din nou la modă. Aşadar, 2-0 pentru tine.

4) Împărţiţi spaţiul utilizând stiluri diferite de mobilier. În singura cameră din garsonieră vă şi relaxaţi, poate şi lucraţi sau navigaţi pe internet. Gândiţi-vă la activităţiile zilnice şi mobilaţi camera în aşa fel încât să vă ajute ca fiecare activitate să aibă un spaţiu definit de desfăşurare. O canapea de două locuri, un covor mic şi o măsuţă de televizor pot fi amplasate într-o parte a încăperii, pentru momentele de relaxare, un birou sau masă de lucru şi un raft pentru cărţi şi CD-uri vor fi amplasate în altă parte a camerei. Această separaţie clară în funcţie de utilitate va pune în evidenţă puţinul spaţiu pe care îl aveţi, nu îl va aglomera.

5) Dacă aveţi o bucătărie open-space în garsonieră, evitaţi dulăpioarele suspendate de perete, care „mănâncă” mult din spaţiu. Puteţi opta, în schimb, pentru rafturi montate în perete. Alegeţi şi câteva farfurii sau ceşti viu colorate pentru a le expune în faţă şi a distrage atenţia de la pungile cu alimente pe care le veţi depozita acolo.

6) Evitaţi mobila „colţuroasă”, optaţi pentru una care are curbe. O măsuţă de cafea ovală, o canapea rotunjită, un taburet puf, o bibliotecă cu rafturi de tip fagure crează impresia unui spaţiu fluid în garsonieră, spre deosebire de mobila tradiţională, rectangulară, care pare că înghite spaţiul în care este amplasată.

7) Dungile verticale au acelaşi efect pe podea pe care îl au şi pe o bluză – dau senzaţia de alungire. Dacă găsiţi un covor cu un astfel de tipar, îl puteţi amplasa în garsonieră pentru a crea iluzia de spaţiu mai mare. O idee şi mai îndrăzneaţă este să vopsiţi dungile direct pe parchet. În aceste cazuri, însă, aveţi grijă ca restul mobilei să fie montată pe picioare cât mai lungi, pentru ca nu ascunde efectul creat de dungi.

8) Uşile de sticlă nu numai că sunt la modă, dar sunt şi foarte utile atunci când dorim să lăsăm impresia unui spaţiu mai mare în garsonieră. Şi nu ne referim doar la uşile de acces, ci şi la uşiţele pieselor de mobilier. În acest fel, garsoniera va părea mai luminoasă, implicit mai spaţioasă.

sursa foto: freshome.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here