De ce este bine să contribui la pilonul 2 de pensii! Ce avantaje îți asigură 

1

Pilonul 2 de pensii din România a împlinit 15 ani de activitate și are deja rezultate notabile, cu un câștig de peste 25 de miliarde de lei. Află mai multe detalii despre pensia privată obligatorie și ce avantaje îți aduce, dacă te hotărăști să contribui la pilonul 2 de pensii. 

Conceput pentru salariații care lucrează în firme private, pilonul 2 de pensii a atras deja 8 milioane de participanți activi. Este o pensie privată obligatorie pentru angajații din firmele private, gândită astfel încât să ofere la bătrânețe un venit în plus pentru cei care aderă la sistem. 

Cine poate contribui la pensia privată obligatorie

Toți angajații din mediul privat care au carte de muncă din anul 2008 contribuie la pilonul 2 de pensii. Salariații care erau deja angajați înainte de anul 2008 nu sunt obligați să contribuie la acest sistem de pensie, însă o pot face în mod voluntar, printr-un acord cu patronul sau conducerea firmei la care lucrează. Contribuția lunară la acest pilon este de 3,75% din salariul brut al angajatului.

Fie că ai avut un singur loc de muncă sau mai multe locuri de muncă în București sau în orice altă localitate din țară, este bine să contribui la pilonul 2 de pensii și să discuți cu angajatorul posibilitatea acestui lucru. Angajații din mediul privat cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani pot opta în mod facultativ pentru pilonul 2 de pensii. 

Cum sunt administrați banii din pilonul 2 de pensii

Fondurile acumulate în cadrul Pilonului 2 sunt investite în instrumente financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente de investiții, cu scopul de a asigura un randament corespunzător pe termen lung.

La pensionare, persoanele care au contribuit la Pilonul 2 primesc o pensie suplimentară, care se adaugă pensiei de stat. Suma primită depinde de nivelul contribuțiilor efectuate și de performanța fondurilor în care acestea au fost investite.

Este important de menționat că există și posibilitatea de a transfera fondurile acumulate în cadrul Pilonului 2 în alt sistem de pensii private facultative, precum Pilonul 3. 

Pilonul 2 de pensii reprezintă o contribuție obligatorie pentru persoanele de până la 35 de ani care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, sunt funcționari publici sau realizează venituri asimilate salariilor pentru care plătesc contribuție de asigurări sociale sau persoanele care realizează venituri din activități independente și/sau drepturi de proprietate intelectuală.

Pensiile private mențin un randament bun

Orice român care își dorește o viață mai sigură la pensie se poate asigura în sistemul public de pensii private pentru a obține o completare a veniturilor la bătrânețe. Chiar și românii care au locuri de muncă în Germania, în Italia sau în alte state din afara Uniunii Europene, sunt sfătuiți să contribuie la pensiile private din țară. 

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România anunța recent că, în cei 15 ani în care a activat Pilonul 2 de pensii, randamentul mediu pe an al fondurilor a fost de 7,41% comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,38%. Câștigul total realizat de fondurile de pensii în beneficiul românilor a fost de aproape 25 de miliarde de lei. 

În prezent, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns în total la peste 8 milioane de participanți, după cum a precizat conducerea Asociației.

Cum vei beneficia de pensia privată 

Pensia privată depinde de perioada de contribuție, nivelul de contribuție, dar și de randamentul fondului de pensie, adică de profitul pe care administratorul pensiei private obligatorii l-a obținut după ce a investit contribuțiile participanților în diverse acțiuni sau obligațiuni.

Calculul pensiei private din Pilonul 2 ține cont de randamentul mediu anual, la care se adaugă o estimare de 5% pe an. Valoarea obținută este valabilă pentru valoarea banilor din anul în care o persoană iese la pensie. 

Dacă o persoană are prea puțini bani în fondul privat de pensii când se retrage din activitate, banii pot fi încasați toți odată, sub forma unei plăți unice. Dacă participantul încetează din viață înainte de a fi pensionat, moștenitorii lui pot beneficia de pensia privată. 

Angajații care ies la pensie la termen sau cei care se pensionează pe caz de boală solicită totodată și plata pensiei private. Dacă este o sumă considerabilă, ei pot cere plata eșalonată în tranșe de cel puțin 500 de lei pe lună timp de cinci ani. 

un comentariu

  1. […] Pilonul 2 de pensii din România a împlinit 15 ani de activitate și are deja rezultate notabile, cu un câștig de peste 25 de miliarde de lei. Află mai multe detalii despre pensia privată obligatorie și ce avantaje îți aduce, dacă te hotărăști să contribui… Cititi mai multe aici: De ce este bine să contribui la pilonul 2 de pensii! Ce avantaje îți asigură  […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here