Despre cactuși. Aduc ei ghinion?

1

Tuturor ne place să avem un colț verde în casă și la birou. Prezența plantelor schimbă cu adevărat atmosfera casei, dar câți dintre noi avem timpul și voința necesară să le îngrijească tot timpul? Cactușii- numiți și fântâna deșertului- se numără printre plantele cel mai puțin pretențioase și rezistente atunci dacă uiți să le uzi. Nu trebuie decât să le pui în apropierea unui geam și să te asiguri că nu stau la temperaturi foarte scăzute.

 

Cactușii sunt plante perene, suculente, cele mai multe specii au țepi mai mari sau mai mici. Majoritatea își ai originile în zonele aride din Mexic, pe a cărui stemă se și regăsește imaginea unui cactus. Există și specii care cresc în pădurile tropicale din America și care nu sunt atât de pretențioși în ceea ce privește lumina ca aceia deșertici.

page

Fetele se feresc să țină cactuși în casă de frică să nu se mai mărite, iar alții spun că ar emana „energii negative”. Este greu de stabilit originea acestor superstiții legate de cactuși, poate țepii, aspectul sălbatic, exotic pe care-l au le aduce această aură de mister. Cert este că nu trebuie să ne poticnim în aceste credințe când vrem să ne „înverzim” casa.

Dacă vrei să îți iei un cactus de deșert, atunci trebuie să știi că acesta, pentru că face rădăcini lungi, va avea nevoie de un ghiveci cu diametrul care să aibă aproximativ jumătate din înălțimea plantei, unde să se poată întinde. În ceea ce privește solul pentru acești cactuși, ideal ar fi un amestec din pământ de gradină, nisip și un strat de pietriș peste. În timpul verii cactușii trebuie udați cam o dată pe săptămână, iar pe măsură ce se răcește tot mai rar, toamna cam la trei săptămâni sau o lună, la fel și primăvara, iar în timpul anotimpului rece și mai rar.


cactus

Dintre cactușii de pădure poate cei mai cunoscuți la noi sunt Cactușii de Crăciun sau  Zygocactus. Aceștia, deși au nevoie de lumină, nu este necesar să stea chiar în lumina directă a soarelui, este foarte bună și aceea filtrată de o perdea. Aceste specii au nevoie de ghivece ceva mai mari, iar solul la fel ca în cazul celorlalți cactuși nu trebuie să fie foarte bogat în substanțe organice. Cactușii de Crăciun trebuie udați mult mai des decât cei de deșert, dar nu în exces, cel mai bine este să te orientezi după starea solului din ghiveci. La intervale de 3-4 săptămâni poți adăuga și puțin îngrășământ pentru flori. Dacă vrei să înflorească în perioada Crăciunului trebuie să îi reduci cantitatea de apă cu care o uzi începând din luna octombrie. În noiembrie reia regimul normal de udare.

cactus_de_craciun

Înmulțirea acestora este foarte simplă: pur și simplu rupi un mic segment din plantă, îl ții câteva zile în apă și apoi îl replantezi. Noua plantă nu o lăsa să intre în contact direct cu lumina soarelui. În mai puțin de o lună planta va începe să se dezvolte.

Florile cactușilor apar în funcție de specie după un an, doi, trei sau mai mulți. Majoritatea după ce ajung în perioada de maturitate înfloresc în fiecare an după ce ies din perioada de hibernare.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here