Drepneaua neagră, o pasăre care are nevoie de o ȋngrijire specială

1

A venit iulie și a ȋnceput sezonul puilor de drepnea neagră. Aspectul lor inedit pune probleme celor care ȋi găsesc. Mai ȋntȃi nu știu despre ce pasări este vorba, iar apoi nu știu ce să facă cu ei.

Ce este drepneaua neagră?

Drepneaua neagră este o pasăre insectivoră care ȋși petrece viaţa ȋn aer. Cu excepţia perioadelor de cuibărit, se află ȋn permanenţă ȋn zbor. Ȋși face cuibul ȋn fisurile stȃncilor, chei, rȃpe, arbori scorburoși și ziduri.

Seamănă cu o rȃndunică sau un lăstun, are corpul negru-maroniu, cu excepţia bărbiei albe și a remigelor interioare care sunt negre.

Se recunoaște după aripile ȋn formă de seceră, cu vȃrfurile ascuţite și coada bifurcată, dar relativ scurtă.

Este o specie migratoare care ajunge ȋn Romȃnia ȋn luna aprilie și pleacă ȋn Africa ȋn luna august.

Arealul drepnelei negre cuprinde Europa (cu excepţia nordului Peninsulei Scandinave), nord vestul Africii, zona temperată a Asiei și sudul Siberiei pȃnă ȋn extremitatea estică a Mongoliei.

Drepneaua este o pasăre sensibilă. Sistemul său imunitar este adaptat la mediul ȋn care trăiește (ȋn aer, unde ajunge pȃnă la 3000-4000 m altitudine) și ca urmare, se ȋmbolnăvește ușor dacă petrece mai mult timp pe sol sau dacă ia contact cu un alt mediu străin.

Vezi și: Cum sa iti transformi curtea intr-o gradina de poveste in care pasarile iti incanta auzul cu trilurile lor

Ce facem dacă găsim o drepnea?

  1. Ridicaţi pasărea cu ajutorul unui șerveţel curat (grăsimea de pe mȃini, murdăria și transpiraţia pot deteriora penele păsării, pene care ȋi asigură supravieţuirea).
  2. Puneţi pasărea pe prosoape de bucătărie din hȃrtie, noi, așezate ȋntr-o cutie de carton curată căreia ȋi perforaţi pereţii pentru a asigura necesarul de aer.
  3. Duceţi cutia cu pasărea cȃt mai rapid la singurul centru de recuperare a drepnelelor, centru aflat ȋn București. Activitatea centrului se desfășoară 24/7, din aprilie pȃnă ȋn octombrie.

Contact Centru recuperare drepnele I.D.N.R.: 0730 366 428  

 Atenţie!

  • Nu hrăniţi pasărea! Insectele, seminţele, fructele, mălaiul, carnea tocată, mȃncarea pentru pisici sau cȃini și toate celelalte alimente recomandate pe diverse forumuri vor duce la moartea păsării.

Singura hrană potrivită pentru drepnele constă ȋn greieri din specia Acheta domesticus, subadulţi, crescuţi ȋn condiţii de strictă igienă. Greierii sunt mai ȋntȃi congelaţi pentru a se elimina pericolul de infecţie cu fungi și bacterii și sunt oferiţi păsărilor fără picioare, pentru a evita rănirea acestora.

Tehnica de hrănire este una complicată, care necesită specializare.

  • Nu forţaţi deschiderea ciocului pentru ca veţi provoca fracturi.
  • Nu ȋi daţi apă păsării. Puii nu primesc de la părinţi apă ci insecte amestecate cu salivă.
  • Nu ţineţi pasărea ȋn soare sau la temperaturi ridicate.

Vezi și: www.drepneauaneagra.ro

Sursa foto: www.bilimneguzellan.ne, www.wildbirdgallery.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here