Conform Techno Office, unul din jucătorii pieţei locale de furnizori de soluții complete pentru amenajarea spațiilor de birouri, peste 70% dintre companiile care își amenajează birourile adoptă și ideea unui spațiu de relaxare pentru angajați.
Companiile care optează pentru astfel de spații de relaxare sunt cele cele care activează în industriile de media, publicitate, IT și FMCG. Cele mai multe sunt multinaționale, care aderă la cultura organizațională a companiei-mamă, încurajând astfel comunicarea la birou și activitățile de recreere. Și companiiile mai mici care înţeleg scopul unor astfel de spații urmează această tendință menită să încurajeze relaxarea în timpul orelor de lucru.
„Chiar dacă bugetele pentru amenajarea spațiilor de birouri au scăzut considerabil în urma crizei financiare, companiile sunt dispuse să aloce până la 5.000 de euro pentru implementarea unei zone de relaxare pentru angajații lor. Bugetul diferă în funcție de suprafața ce urmează a fi amenajată, de numărul de angajați, precum și de dotările spațiului respectiv ”, a afirmat Iuliana Carata, General Manager Techno Office.
Spaţiile open space sunt create să încurajeze colaborarea dintre angajați, lucrul în echipă fiind mai eficient într-un spațiu mai degajat decât în clasica sală de ședințe și de asemenea pentru a optimiza costurile raportate la suprafață. Așadar, spațiile de relaxare amenajate pentru angajați reprezintă răspunsul în amenajările de tip open space, după cum a declarat Techno Office. Este un tip de amenajare mai atractiv pentru angajați, care servește mintea, prin relaxarea trupului”, a mai spus Iuliana Carata.
Companiile care lucrează într-un mediu open-space au amenajate aceste zone de relaxare chiar în mijlocul spațiului de lucru, dar și companiile care utilizează birouri închise ca de exemplu bănci sau firme de avocatură beneficiază de astfel de spaţii, acestea fiind amenajate în zone închise, special delimitate.
Referitor la dotarea unui spațiu de relaxare, Iuliana Carata menționează că cele mai cerute piese de mobiler sunt canapelele, sistemele de lounge și fotoliile. Multe companii amenajează spațiile de relaxare și cu mese de biliard, foosball sau ping-pong, jocuri de darts și console Wii, X-Box sau biblioteci dotate cu cărți sau reviste, iar cei care doresc cu adevărat ceva special optează chiar și pentru instrumente muzicale, precum pianul.
Autor: Iulia Gubandru
Sursa foto: businessinsider.com.au, fastcodesign.com, homedit.com, oiide.com, lejournaldesentreprises.com, spgintercitynews.ch