Planta liliac, floarea ce seamănă cu un liliac ȋn zbor

0

Planta liliac (Tacca chantrieri) este o plantă erbacee, perenă, originară din pădurile tropicale ale Indiei, Chinei și ţărilor din sud-estul Asiei.

Tulpina sa crește pȃnă la 60-120 cm, frunzele de un verde ȋnchis sunt ovate sau lanceolate și au circa 60 cm lungime.

Florile roșu foarte ȋnchis, par negre de la distanţă. Sunt grupate cȃte 30 ȋn inflorescenţe, iar structura lor amintește de un liliac ȋn zbor, trăsătură care a dus la alegerea numelui popular. Bractee modificate, filiforme, cu lungime de 4-12 cm coboară spre sol din fiecare floare. Datorită acestora, ȋn unele zone, specia este cunoscută sub numele de barba tigrului și mustăţile pisicii.

Poate produce flori și de 8 ori pe sezon. După veștejire, acestea nu trebuie ȋndepărtate. Ȋn mediul natural sunt polenizate chiar de lilieci, dar și de diverse specii de muște.

Ȋnflorește primăvara și toamna.

Vezi și: Akebia sau vita de ciocolata, planta adusa in Europa de celebrul spion scotian Robert Fortune

Planta liliac-ȋngrijire

Planta liliac, fiind o specie adaptată unui habitat tropical, are nevoie de condiţii speciale. Solul trebuie să fie acid, fertil, umed, dar bine drenat. Pentru ghivece, se recomandă folosirea unui amestec de 50% scoarţă de pin, 40% muschi și 10% nisip. Fertilizarea trebuie realizată de două ori pe săptămȃnă, cu un fertilizator pentru orhidee.

După trecerea perioadei de ȋnflorire, primăvara, ȋnainte de creșterea unor noi frunze, este indicat să se schimbe substratul. Planta va beneficia din plin de acesta tratament.

Preferă lumina puternică, dar indirectă, fiind afectată de expunerea directă la razele soarelui, mai ales ȋn zilele cu temperaturi ridicate.

Frunzele sale trebuie stropite cu apă prin pulverizare, ȋn mediul natural, umiditatea aerului fiind foarte ridicată.

Se ȋnmulţește prin divizarea rizomilor și prin seminţe.

Este rezistentă la atacul insectelor, dar trebuie verificată periodic pentru a se evita infestarea cu melci.

Pentru pasionaţii de flori cu aspect spectaculos, pe piaţă se găsește și o varietate cu bractee albe.

Sursa foto: Pinterest, www.seeds-gallery.shop

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here