Aerul rece și uscat îți poate provoca senzația de mâncărime, poate face pielea să devină roșie și iritată. Combate pielea uscată din sezonul rece cu aceste sfaturi pentru îngrijirea pielii iarna, scrie catine.ro
Iarna poate face ravagii pe pielea ta. Frigul și vântul de afară îți fac pielea roșie și uscată, în timp ce căldura din casă poate deshidrata foarte ușor staturile pielii.
Sfaturi pentru îngrijirea pielii iarna
Chiar și lucrurile care fac iarna să fie specială, cum ar fi să stai lângă un foc, îți pot usca pielea, după cum notează Academia Americană de Dermatologie (AAD).
Și, deși un duș fierbinte te poate încălzi după o plimbare afară, apa fierbinte îndepărtează uleiurile speciale din piele, potrivit Centrului Medical al Universității din Tennessee.
Din fericire, există multe modalități de a combate cauzele pielii uscate pe tot parcursul sezonului. Poți face câteva modificări ușoare la rutina ta de zi cu zi.
Ai mai jos câteva sfaturi simple, aprobate de dermatologi, pentru o piele strălucitoare pe timp de iarnă.
Investește într-un umidificator
„În lunile mai reci de iarnă, aerul exterior este mai uscat și mai rece”, spune Naissan O. Wesley, un dermatolog certificat de consiliu din Beverly Hills, California. Un umidificator acasă sau de la birou va restabili umiditatea aerului, ajutând la menținerea pielii hidratate, conform Clinicii Cleveland.
Pune un umidificator în încăperile în care petreci cel mai mult timp și ai grijă să menții umiditatea interioară între 30 și 50 la sută. O opțiune este să-l pornești peste noapte în timp ce dormi.
Ai grijă la temperatura indicată de termostat
Când vrei să scapi de aerul uscat și rece din exterior, poți fi tentată să mărești căldura imediat ce ajungi acasă. Dar o temperatură ridicată poate face aerul din casă și mai uscat, notează Colegiul American de Dermatologie Osteopatică (AOCD). Încearcă o temperatură moderată, dar confortabilă, pentru a preveni uscăciunea pielii.
Folosește apa la o temperatură moderată pentru duș și spălarea mâinilor
Dușurile lungi și aburinde pot părea o idee grozavă atunci când afară este frig, dar apa foarte fierbinte poate usca pielea, spune Marie Hayag, un dermatolog certificat și fondatorul Fifth Avenue Aesthetics din New York City. Un duș cald sau o baie de 5 până la 10 minute este mai puțin probabil să agraveze pielea uscată decât unul fierbinte, sugerează AAD.
O regulă de bază: dacă apa face ca pielea să se înroșească, este prea caldă, spune Centrul Medical al Universității din Pittsburgh.
De asemenea, ar trebui să eviți să folosești apă excesiv de fierbinte atunci când te speli pe mâini. Acest lucru este valabil mai ales dacă mâinile tale tind să fie roșii, uscate. Pielea uscată de la expunerea la apă fierbinte sau la aerul rece de iarnă poate declanșa o apariție a eczemei.
Apa mai rece pare a fi la fel de eficientă ca apa caldă în îndepărtarea germenilor și este mai puțin iritantă pentru piele, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Optează pentru demachiante delicate, fără parfum
Săpunul poate agrava uscăciunea prin eliminarea uleiurilor naturale ale pielii și perturbând microbiomul, spune dr. Wesley.
„Pentru cei cu pielea uscată, recomand să folosească gel de spălat pentru corp”, spune dr. Hayag. „Caută produse de spălat care sunt recomandate pentru piele sensibilă, fără parfum. Adesea, acestea conțin mai puține ingrediente care pot provoca uscăciunea. De asemenea, caută produse etichetate „fără parfum”, recomandă AAD.
Citește și: Ce trebuie să faci împotriva căderii părului. Metoda simplă dar eficientă pe care o poți încerca acasă
Modifică rutina de îngrijire a pielii în funcție de sezon
Dacă pielea ta este uscată, specialiștii recomandă să reduci utilizarea produselor de îngrijire a pielii care conțin alfa-hidroxiacizi (AHA) și retinoizi pe față. Acestea pot cauza agravarea problemei și pot fi chiar un factor care provoacă o dermatită iritantă.
AAD mai recomandă să eviți produsele care conțin alcool și parfum, deoarece acest lucru îți ajuta pielea să-și păstreze uleiurile naturale. În schimb, alege uleiuri și creme pentru rutina de îngrijire a pielii și ia în considerare aplicarea unei creme hidratante.
Noaptea, utilizează o cremă hidratantă pe corp, inclusiv pe brațe, picioare și secțiunea mediană. Caută substanțe precum vaselina, squalena și untul de shea. Acestea sunt ingrediente care ajută la formarea unui sigiliu protector pe piele. Hayag recomandă, de asemenea, să cauți un produs cu umectanți hidratanți, cum ar fi acidul hialuronic și glicerina. Acestea sunt ingrediente grozave pentru față, deoarece permit pielii să respire.
Nu uita să îți hidratezi restul corpului. Pentru corp în timpul iernii e recomandat să folosești o cremă mai grasă, depozitată într-un borcan sau un tub. Acestea sunt mai indicate spre deosebire de cele dintr-un recipient cu pompă. Loțiunile care ies printr-o pompă tind să fie mai subțiri și mai apoase. Ele se pot evapora de pe suprafața pielii după aplicare și nu sunt suficient de hidratante.
În ceea ce privește buzele, un balsam hidratant poate ajuta la vindecarea buzelor uscate și crăpate și le poate împiedica să se crape, potrivit AAD.
[…] Aerul rece și uscat îți poate provoca senzația de mâncărime, poate face pielea să devină roșie și iritată. Combate pielea uscată din sezonul rece cu aceste sfaturi pentru îngrijirea pielii iarna, scrie catine.ro Iarna poate face ravagii pe pielea ta. Frigul și vântul de afară… Cititi mai multe aici: Cum îți poți proteja pielea în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea pielii iarna […]
[…] Vezi și: Cum îți poți proteja pielea în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea pielii iarna […]