Plante care vorbesc! Iată cum le putem descifra mesajele

0

Un grup de cercetători britanici, spanioli și italieni dezvoltă o rețea de microsenzori care pot fi integrați în plante pentru a transmite informații legate de modul în care acestea reacționează la schimbări de temperatură, umiditate, poluare, chimicale și diverse modificări din mediul înconjurător.

Proiectul intitulat PLEASED (PLants Employed As SEnsing Devices) se află în stadiu incipient și își propune să folosească plantele ca senzori pentru monitorizarea factorilor de mediu. În cele din urmă, aceste plante „cyborg” ar putea detecta paraziții și poluanții din culturi sau ar putea juca un rol important în ceea ce numim „€œagricultura de precizie” – le vor putea transmite fermierilor când vor avea nevoie de mai multă apă sau de substanțe nutritive. În plus, aceste plante ar putea monitoriza efectele ploii acide.

Este cunoscut faptul că plantele pot comunica între ele prin intermediul solului. Potrivit unui studiu citat de site-ul Inhabitat, când unele plante sunt bolnave, ele pot transmite acest lucru altora din apropierea lor pentru ca acestea din urmă să își activeze genele menite să țină boala la distanță. Responsabilă pentru acest tip de comunicare este o ciupercă din sol care îndeplinește rolul de mesager, creând o adevărată rețea subterană între plante.


Prin intermediul proiectului PLEASED cercetătorii intenționează să decodifice mesajele respective, iar pentru a-l dezvolta au strâns deja 1,07 milioane de euro reprezentând fonduri europene. €œInteresant la acest proiect este că tehnologia și datele utilizate sunt low-cost și accesibile, astfel încât ele să poată fi folosite de cât mai multe persoane, de la fermieri la simpli iubitori ai naturii. Scopul este că toți să testeze senzorii, iar datele obținute să fie analizate apoi de cercetători pentru a înțelege mai bine comportamentul plantelor.

Acesta nu este primul proiect care estompează granițele dintre natură și tehnologie. PLANTOID este un experiment dezvoltat tot cu scopul de a strânge informații despre comunicarea plantelor, prin intermediul unor roboți care îndeplinesc rol de rădăcini și imită comportamnetul plantelor pentru a putea transmite apoi date prin monitorizarea solului.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: www.caes.uga.edu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here