Despre acoperișul din țiglă metalică: tipuri, costuri și capcane

9
montaj-tigla-metalica

În prezent, sistemele de acoperire a casei realizate din țiglă metalică sunt printre cele mai răspândite în rândul construcțiilor rezidențiale. Aceasta are diverse aspecte, profile, culori etc., motiv pentru care alegerea țiglei pentru acoperiș nu este chiar atât de ușor de făcut cum ar părea la prima vedere. În continuare vă facem o mică introducere în informațiile esențiale pe care trebuie să le știe cineva când se pregătește să cumpere țiglă.

În funcție de vopseaua cu care este acoperit metalul, galvanizat sau zincat în prealabil, ţigla metalică poate fi lucioasă sau mată. Grosimea unei foi de țiglă metalică variază între 3,5 şi 5,5 mm. Trebuie știut că grosimea foii de tablă şi existenţa celor două straturi protectoare (zincul-galvanul şi vopseaua) cresc durata unui acoperiş acoperit cu ţiglă metalică până la 50 de ani.

Un alt avantaj al acestui tip de acoperiș este rezistența la temperaturi extreme, de la -50 de grade la +70 grade, iar această caracteristică face posibilă montarea acesteia în orice anotimp. De asemenea, în cazul reparațiilor, nu este necesară desfacerea învelitorii uzate, tabla fiind montată ca strat suplimentar.

Un alt beneficiu al acestui tip de acoperiș este izolarea fonică pe care o oferă, mai ales atunci când vorbim despre atenuarea zgomotului ploii pe acoperiş.

Montajul acoperișului din țiglă necesită o atenție deosebită, deoarece se pot pierde din vedere anumite detalii importante, care, într-un final, înseamnă bani. În această ordine de idei, este bine ca un acoperiş să fie montat de la prima fază, până la ultima de aceeaşi oameni.

Sugestie! Suna la SvenDachAG, expertul în acoperișuri de țiglă metalică și solicita o oferta – tel 0733.262.576

În principal, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

  • Referitor la grinzi, sunt indicate cele de 10/8 cm, 10/10 cm, 10/12 cm, 12/12 cm, dar nu mai mici de 10/8 cm sau 8/8 cm. Ele se montează pe dungă, adică cu dimensiunea de 10 (sau dimensiunea mai mare) în sus.
  • Pentru lați, sunt indicate dimensiunile de 5/3 cm, 4/3 cm, 4/2 cm, dar nu mai mici de 4/2 cm pentru că sistemul de prindere al țiglei este de aproximativ 2 cm, iar în dreptul grinzilor o să apară denivelări la montaj.
  • În afară de grinzile pe care se montează lații se mai folosesc și grinzi pentru război , grinzi pentru paiente (contrafise) și stâlpi.

Citește și: Transformă balconul într-o oază cu ajutorul ghirlandelor luminoase

 

  • Pentru siguranța acoperișului se mai folosesc și scoabe din fier beton la îmbinarea grinzilor mari.
  • Dacă se dorește montarea unor ferestre pe acoperiş, acestea se vor aplica înaintea țiglei metalice.
  • Peste folie și stinghiile de lemn se prind pe rând plăcile de țiglă metalică (de către montatori profesionişti).
  • Urmează accesoriile pentru acoperiş: coama, opritoarele de zăpadă, colţarele, jgheabul şi burlanele.

Greşeli de evitat

Şarpanta trebuie calculată şi realizată în funcţie de tipul de invelitoare ales şi de greutatea acesteia. Evident, de preferat să se opteze pentru o învelitoare etanşă, cu o greutate redusă şi rezistentă la intemperii. Termoizolaţia bună poate reduce cu până la 80% cheltuielile cu încălzirea sau climatizarea. O casă care nu este bine izolată va suferi pierderi de energie, deci de bani. A nu se uita de folia anticondens!

Costuri pentru acoperișul de țiglă metalică

„Pentru o casă cu un acoperiș de 150 de mp se vor folosi aproximativ 3,6 mc de cherestea pentru astereală. Cantitatea de șipcă se calculează în general în felul următor: suprafața acoperișului X 4,5, și afli cantitatea lineară de șipcă necesară pentru a acoperiș. Între cele două se pun și 2 role de folie anticondens, iar la toate acestea se adaugă și 20 kg de cuie de 10 mm (nu de 8 mm!). Costurile pentru șipcă sunt de circa 810 lei, iar pentru astereală costurile sunt de aproximativ 500 lei pentru un metru cub. Pentru exemplul pe care l-am luat, folia anticondens ar costa undeva la 460 de lei”, spune Irinel Drăghici, specialist în acoperișuri cu experiență de peste 15 ani.

Prețul pentru ţigla metalică este calculat la mp, iar în cazul accesoriior la metru linear. Pentru un acoperiș de aproximativ 150 de mp, costul pentru ţigla metalică şi pentru restul accesoriilor este de 121 milioane lei în total. Manopera pentru un  acoperiş este de circa aprox. 4-5 euro/mp.

Important!

În cazul acoperişurilor fără termoizolaţie şi ventilație, adesea nu se foloseşte folia anticondens. În cazul acoperişurilor mansardate, utilizarea foliei anticondens devine o necesitate, nu o opțiune!

În ceea ce privește stilul în care arată țiglă, varietatea  de modele și culori este  mare, așa că aveți de unde alege!


Surse foto: Svendach.ro

9 comentarii

  1. Un acoperis de aproximativ 150 m cu tot ce implica (acum avem tigla veche pe casa si am vrea tabla lindab), cat ar costa, aproximativ? Multumesc!

  2. Buna seara,d-le ,,specialist” Irinel Draghici, tigla metalica metalica este de 10 ori mai subtire(0,35–0,55mm), cuiele sunt de 7 ori mai lungi( 7cm), iar grinzile sunt intotdeauna de sectiune dreptunghiulara!!! in rest, cunostintele tehnice ale d-voastra sunt acceptabile! Date de contact: ing Sabou Dumitru, santierist din 1984, e-mail:sabou_dumitru_1956@yahoo.com; tel : 0770339767. Cu stima…

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here