Zece lucruri pe care să le faci înainte de culcare pentru o viață mai bună

1

În unele zile ne trezim mai obosiți, lipsiți de energie sau poate ne trezim de mai multe ori pe noapte. Toate acestea sunt semne că ai un somn agitat. Chiar dacă dormi 7-8 ore pe noapte, te poți trezi obosit, asta nu înseamnă că nu au dormit suficient, ci că somnul tău nu a fost unul odihnitor.

Cel mai important este să nu mergi la culcare stresat(ă), trebuie să ai mintea limpede și să nu te gândești la activitățile pe care urmează să le faci a doua zi. Alt sfat important este ca, încăperea în care urmează să dormi să fie aerisită, curată, cu așternuturi și perne din materiale care nu provoace alergii.

Iată mai jos alte câteva sfaturi utile care te ajută să ai un somn bun și odihnitor.

Zece lucruri pe care să le faci înainte de culcare pentru un somn odihnitor

Este important să faci măcar câteva din aceste sfaturi, încet încet o să vezi o schimbare asupra somnului tău

  1. Folosește apă de gură înainte de culcare

Folosește apă de gură înainte de culcare 
Folosește apă de gură înainte de culcare 

Poți avea impresia că periajul zilnic e suficient, dar atât ață dentară, cât și apa de gură au rolul lor bine stabilit. Caută una mentolată, fără alcool, pentru a evita senzația de arsură, scrie doc.ro 

2. Demachiază-te cu produse cu efect degresant

Demachiază-te cu produse cu efect degresant 
Demachiază-te cu produse cu efect degresant 

Folosește un demachiant cu efect degresant sau un săpun facial cu extract de plante, cum sunt albăstrelele. Excelente sunt produsele pe bază de cărbune sau faimosul săpun negru, care desfundă porii și nu lasă reziduuri în urmă, astfel că pielea ta va respira mai ușor în timpul nopții.

3. Bea un ceai înainte de culcare

 Bea un ceai înainte de culcare 
Bea un ceai înainte de culcare 

Ai grijă să nu mergi la culcare lăsând stresul să pună stăpânire pe gândurile tale. Există multe amestecuri de plante special create pentru a te ajuta să ai un somn liniștit. Acestea pot conține mușețel, valeriană, lavandă, tei, passifloră, roiniță, rădăcină de kava, hamei.

4. Hidratează-te pe tine, dar și pielea ta

Hidratează-te pe tine, dar și pielea ta 
Hidratează-te pe tine, dar și pielea ta 

Dacă ai pielea uscată, vei avea o senzație de mâncărime și iritație în timpul somnului, ceea ce, evident, te va împiedică să te odihnești. Ideal e să folosești după duș o loțiune cu efect hidratant și cu o aromă plăcută, liniștitoare, nu energizantă, cum ar fi cea de lavandă, ylang-ylang sau iasomie.

În plus, dacă pielea ta e foarte uscată, ai grijă ca loțiunea de corp și crema de față să conțină vitaminele A și E, care redau elasticitatea pielii. Iar, hidratarea pe timpul zilei ajută ca somnul să fie unul odihnitor seara.

5. Folosește lenjerie de pat din materiale non-alergice

Folosește lenjerie de pat din materiale non-alergice 
Folosește lenjerie de pat din materiale non-alergice 

Ideale sunt mătasea, bumbacul și inul (dacă nu cumva ai alergie la vreunul dintre ele) sau materialele special create pentru persoane care dezvoltă alergii. E important ca materialul să îți lase pielea să respire, altfel riști să te trezești transpirat(ă).

Descoperă: Alimente recomandate pentru un somn odihnitor. Ce poți consuma înainte de culcare

6. Înlătură orice sursă de zgomot și lumină

Înlătură orice sursă de zgomot și lumină 
Înlătură orice sursă de zgomot și lumină 

Zgomot înseamnă televizor, muzică, agitație, mașini și activitățile celor din afara casei, pe care le auzi și tu când locuiești într-un oraș mare. Investește în draperii groase și închise la culoare, care țin luminile la distanță sau în ochelari pentru somn.

7. Evită orice mâncare înainte de culcare

Evită orice mâncare înainte de culcare 
Evită orice mâncare înainte de culcare 

Evită orice fel de mâncare cu două ore înainte de somn, dacă vrei să te poți odihni, mai ales alimentele care conțin proteine. Sistemul digestiv e pus la treabă de îndată ce ai mâncat și asta nu te lasă oricum să dormi bine, însă mâncărurile cu conținut mare de proteine sunt mult mai greu de digerat față de alte mâncăruri.

8. Nu îți mai amâna alarma și dă-te jos din pat

Nu îți mai amâna alarma și dă-te jos din pat 
Nu îți mai amâna alarma și dă-te jos din pat 

Mulți oameni au obiceiul de a seta ceasul să sune din jumătate în jumătate de oră sau chiar din 10 în 10 minute, cu o oră sau două înainte de ora necesară trezirii propriu-zise.

Dacă vrei însă să ajungi undeva anume sau ai ceva de făcut, amânarea îți poate da dureri de cap și riști să te trezești și mai greu pe măsură ce alarma sună a treia sau a patra oară.

9. Renunță la dispozitivele cu ecran

Renunță la dispozitivele cu ecran 
Renunță la dispozitivele cu ecran 

Ceea ce părea a fi un obicei inofensiv înainte de culcare îți afectează de fapt somnul. Studiile arată că lumina albastră emisă de telefoanele, laptopurile și televizoarele noastre ne poate perturba ciclurile de somn.

Chiar și câteva minute petrecute pe rețelele de socializare pot fi dăunătoare. Dacă depinzi de telefonul tău pentru a te trezi, încearcă să îl lași în afara dormitorului și să utilizezi în schimb un ceas obișnuit cu alarmă.

10. Exerciții fizice ușoare înainte de somn sau meditație

Exerciții fizice ușoare înainte de somn sau meditație 
Exerciții fizice ușoare înainte de somn sau meditație 

În loc să stai pe telefon seara, înainte de somn, mai bine citești o carte, scrii în jurnal sau meditezi.

Calmează-ți mintea cu câteva momente de meditație. Practica are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un somn mai bun. Încearcă să reciți câteva mantre înainte de a adormi în seara asta și vei culege roadele mâine.

Cercetările arată că atunci când pui pe hârtie ce anume te stresează ajută la limpezirea minții. Nu numai că jurnalul are puterea de stimulare a minții. Experții îl recomandă chiar ca o modalitate de a te ajuta să dormi.

Nu numai că mișcarea este benefică pentru sănătatea ta, dar cercetările arată că exercițiile fizice te pot ajuta să te odihnești mai bine. Totuși, practică sport la câteva ore înainte de a te băga la somn.

În plus, după sport, un duș este potrivit înainte de somn și îți reglează somnul. Dușul înainte de culcare ar putea ajuta la acest proces. Apa caldă te relaxează, iar astfel calitatea somnului este îmbunătățită.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here