Casa pasiva, cu 90% mai putin consum energetic

1
Casa pasiva Transilvania
Atelier1.ro

Care sunt avantajele aduse de o „casa pasiva”? Printre aceste se numara un consum de energie mai mic cu 90% fata de cladirile conventionale, confort termic si calitatea superioara a aerului din interior, spune cei de la la Atelier1.

Un proiect de calitate pentru conceperea unei Cladiri Pasive reprezinta premisa unei executii de calitate si, deci, a unei functionari a cladirii intocmai cum a fost ea gandita de catre proiectanti.

Casa Pasiva ConstantaProiectarea unei astfel de cladiri, cu un consum extrem de redus de energie, necesita competente specifice din partea proiectantilor, abordarea unui astfel de proiect facandu-se si din prisma obtinerii unei eficiente energetice ridicate, aproape de cladirea zero energie, dar si partea de executie este extrem de importanta in cazul acestui tip de proiecte.

Casa pasiva, dupa cum ii spune si numele, se incalzeste intr-un procent foarte mare cu energia generata de soare si din aporturile interne de caldura generate de aparatura din spatiul respectiv, ceea ce aduce reducerea consumului de energie cu 90 % pentru incalzire, respectiv racire.

Un alt avantaj este mai multa lumina naturala. Incalzirea pasiva se face, in mare parte, prin intermediul ferestrelor, asadar suprafata vitrata trebuie sa fie suficient de mare, astfel ca si cantitatea de lumina naturala este mare.

In acelasi timp, temperaturile interioare sunt constante, fapt ce contribuie la o stare ‘de bine’ a persoanelor din interiorul acestor cladiri, ceea ce inseamna un confort termic ridicat.

014Datorita unui sistem de ventilatie cu recuperator de caldura din dotarea unei astfel de cladire, aerul proaspat este in permanenta introdus in interior la o temperatura de confort, nu inainte de a fi filtrat de praf, de polen si alti alergeni, de noxe; acest sistem elimina riscul de aparitie a condensului; calitate superioara a aerului este evidenta aici.

Suprafata utila este mai mare cu 15 % deoarece, in general, intr-o cladire conventionala, iarna, spatiul din zona ferestrelor nu este folosit datorita temperaturilor scazute de aici; intr-o cladire pasiva, aceasta suprafata este castigata datorita temperaturilor confortabile, datorita ferestrelor cu performanta ridicata si eliminarea puntilor termice din zona de montaj, printr-un detaliu specific unor astfel de cladiri.

Investitia intr-o casa pasiva este rentabia. Cheltuielile in plus, in materiale performante si in detalii specifice, care au ca scop eliminarea puntilor termice, sunt de 5-15% din valoarea investititiei intr-o cladire conventionala, energivora. Dar, aceasta extra-investitie va fi recuperata in primii ani de functionare a cladirii, tocmai prin economiile majore de energie.

03Cladirile pasive vin in preintampinarea Directivei 31/2010/UE care prevede ca incepand cu 31 dec 2020 toate cladirile noi si reabilitate din tarile membre UE sa fie cladiri „aproape zero energie”. Pretul unei astfel de cladiri, care respecta legislatia in privinta performantei energetice, pe piata imobiliara, va fi net superior celorlalte.

Pana la urma, beneficiile obtinute de cei care aleg o casa pasiva , indiferent ca este vorba de o cladire noua sau de una reabilitata, sunt multiple, atat pe termen scurt si mediu, dar mai ales pe termen lung.

Sursa foto: Atelier1.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here