Amenzi pentru românii care stau la curte. Ce nu trebuie să ai în fața curții

1

Când vine vorba de o casă cu curte, indiferent de ce faci, trebuie să menții curățenia. Trebuie amintit că există și o legislație în vigoare care precizează clar ce trebuie să faci în cazul în care stai la curte. Ba mai mult, vorbim și de amenzi usturătoare pentru toți românii care comit această greșeală. Citește mai departe și află care este greșeala pentru care poți plăti bani grei. 

Casa și curtea ta, imaginea gradului de civilizație

Sunt mulți români, mai ales în ultimii ani, care au ales sau și-ar dori să fugă de betoanele încinse ale blocurilor și să se mute la curte. Dar, poate din necunoștință de cauză, nu știu că o casă la curte implică și multe responsabilități, financiare, personale, civile și chiar sociale.

Cei care, totuși, decid să facă acest pas și se apucă, fie de construit, fie de reparat, de cele mai multe ori uită un principiu, mai ales de bun-simț, dar și unu legal, și anume deșeurile provenite din construcții.

Din păcate, și accentuăm acest aspect, din ce în ce mai mulți proprietari de case la curte au preluat un obicei prost, și anume depozitarea de deșeuri provenite din construcții în fața curții, fără a da niciun semn că i-ar interesa să le ridice și să le transporte în zonele amenajate pentru astfel de deșeuri.

Cei mai mulți dintre noi doresc să trăiască într-o lume sigură și curată, dar atunci când se aruncă ilegal deșeuri, comunitățile noastre și mediul înconjurător sunt amenințate.

Obiectele aruncate în locuri precum pădurile sau parcările libere sunt odios și pot fi periculoase pentru oameni și animale sălbatice, fără a mai vorbi de zonele locuite, unde aceste deșeuri provenite din construcții, lăsate în fața curții, pot ajuta la gradul ridicat de poluare.

Efecte negative asupra mediului și amenzi usturătoare

În aceeași măsură, deși s-au promovat campanii anti-poluare, mulți dintre cei care fac genul acesta de lucuri nu știu că depozitarea ilegală are multe efecte negative asupra mediului.

În cazul în care sunt aruncate materiale nebiodegradabile, anumite substanțe toxice și chimice se pot infiltra în sol, contaminând solul și cursurile de apă din apropiere. De asemenea, produsele din plastic pot polua râurile, lacurile, cursurile de apă și oceanele.

Animalele sălbatice, cum ar fi păsările și peștii, pot fi rănite dacă consumă deșeuri de plastic sau se încurcă în ele. Depozitarea ilegală poate reprezenta, de asemenea, un pericol de incendiu. Grămezile de gunoaie și substanțele chimice aruncate se pot combina pentru a crea gaze combustibile și combustibil pentru incendii.

Legea dă amenzi usturătoare pentru toți românii care stau la curte

Dar, ca în multe alte state, există legislație care condamnă în mod clar genul acesta de situații și, în același timp, specifică și amenzi usturătoare pentru toți românii care stau la curte.

În cazul României, proprietarii de case la curte trebuie să știe că există, încă din 2010, o hotărâre care condamnă depozitarea de deșeuri provenite din construcții în fața curții, cel puțin la nivelul Capitalei, fiind vorba de HCGMB 120/2010 art. 28 lit. g, care precizează în mod clar ce trebuie să faci și, bineînțeles, prevede amenzi usturătoare în acest caz.

Hotărârea dată de Primăria General a Bucureștiului în acel an are la bază prevederile Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 51 /2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și articolul 498 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, dar și Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cu modificările ulterioare.

Citește și: Copaci ocrotiți de lege. Ce amendă primești dacă tai acești copaci

Concret, în cazul Bucureștiului, proprietarii de case la curte, care depozitează de deșeuri provenite din construcții în fața curții, trebuie să știe că la articolul 28, litera g) din HCGMB 120/2010, este specificat clar acest aspect, și anume „să nu abandoneze sau să depoziteze deșeuri provenite din construcții și/sau demolări pe domeniul public sau privat”. 

În ceea ce privesc amenzile, la Capitlol XIII, articolul 42, litera d) sunt meționate și amenzile acordate, și vorbim aici de sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei pentru toți românii care stau la curte și care fac astfel.

Trebuie reamintit că prevederile HCGMB 120/2010 sunt valabile și astăzi, precum și cuantumul amenzilor specificate în hotărâre. Așadar, mare atenție atunci când vă decideți să depozitați deșeuri provenite din construcții în fața curții. Există toate șansele să primiți amenzi usturătoare!

Sursa: playtech.ro

un comentariu

  1. […] Când vine vorba de o casă cu curte, indiferent de ce faci, trebuie să menții curățenia. Trebuie amintit că există și o legislație în vigoare care precizează clar ce trebuie să faci în cazul în care stai la curte. Ba mai mult, vorbim și de… Cititi mai multe aici: Amenzi pentru românii care stau la curte. Ce nu trebuie să ai în fața curții […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here