Amla, fructele care ȋncetinesc ȋmbătrȃnirea

1

Amla, Phyllanthus emblica face parte din familia Euphorbiaceae, familia plantei laptele cucului. Este una dintre cele mai importante plante din medicina ayurvedică, unde se folosește pentru sporirea capacităţilor intelectuale, ȋncetiniea efectelor bătrȃneţii, ȋmbunătăţirea vederii, stimularea creșterii părului și multe alte beneficii, fiind considerată sacră. Conform credinţei brahmanilor, amla a apărut din lacrimile lui Brahma.

Este o specie originară din India, dar a fost introdusă și ȋn Pakistan, Sri Lanka, Uzbekistan, China și Malaezia. Mai e cunoscută și sub numele de malacca.

Amla este un copac de dimensiune medie care crește pȃnă la 5-8 m, are scoarţa gri-verzui, netedă, frunze simple, lipsite de perișori și flori galben-verzui. Ȋnflorește ȋn februarie-mai și produce fructe din octombrie pȃnă ȋn aprilie, dar numai după ce ajunge la vȃrsta de 7 ani.

Se ȋnmulţește prin seminţe și poate fi crescut și ȋn zone cu climă temperată dacă este protejat de frig. Se adaptează și la cultivarea ȋn containere. Dimensiunile acestora trebuie să permită dezvoltarea rădăcinii, iar poziţionarea lor, accesul la razele soarelui.

Uneori, producătorii vȃnd ghivece cu puieţi care au fost ţinuţi ȋn zone semi-umbrite, sub plase ce oferă 20-40% umbră. Ȋn acest caz, este necesară expunerea plantei la razele soarelui treptat, ȋn decurs de 1-2 săptămȃni, pentru a se evita arderea frunzelor.

Fructele sale sunt rotunde, cărnoase, de culoare verde deschis. Ca dimensiune, se situează undeva ȋntre cireșe și caise. Au gust acru-amărui. Ele adăpostesc seminţe mici, negre, de numai 4-5 mm lungime.

Citește și: https://agroteca.ro/14833-2/

Amla-utilizare

Fructele se folosesc ȋn bucătărie la prepararea sucurilor, murăturilor, sosurilor și mȃncărurilor, dar și ȋn medicina tradiţională. Conţin o cantitate mare de vitamina C și polifenoli (taninuri și flavonoide). Au efect antiinflamator, anticancerigen, antioxidant, hepato-protector, analgezic, antipiretic, gastroprotector și stimulator al sistemului imunitar.

La rȃndul lor, seminţele sunt folosite la obţinerea unor preparate afrodisiace și pentru tratarea stărilor de vomă.

La noi, amla se găsește sub formă de pudră, comercializată de magazinele cu produse naturiste sau pe www.emag.ro cu 16 lei punga de 100 g.

Fructele plantei sunt utilizate ȋn industria cosmeticelor, la prepararea sampoanelor și vopselelor de păr, ȋn pielărie și la fabricarea unor cerneluri.

Sursa foto:

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here