Când se deschide cea mai frumoasă librărie din țară

0

Cărturești Carusel, cea mai frumoasă librărie din țară se va deschide pe 12  februarie într-o clădire superbă din Centrul Vechi al Bucureștiului, fosta bancă a celebrei familii interbelice Chrissoveloni. Concret noua librărie numită și „caruselul luminii” va funcționa în palatul Chrissoveloni, de pe Strada Lipscani nr.55. Palatul Chrissoveloni a fost recuperat de Jean Chrissoveloni și apoi a fost consolidat și renovat de către moștenitorii familiei Chrissoveloni. Lucrările au costat aproximativ 1 milion de euro.

Clădirea a fost construită în 1860 și a aparținut lui Nicolas Chrissoveloni la începutul anilor 1900 când a înființat banca Chrissoveloni, una dintre cele mai importante instituții de credit din acea perioadă. După 1948 spațiul a fost preluat de comuniști. Aici se aflau ghișeele în partea din față, iar în spate locuia familia. Mai târziu palatul a devenit magazin cu articole vestimentare pentru bărbați numit Bazarul Popular.

Anul acesta însă va fi un palat plin de cărți, o nouă librărie Cărturești și nu numai. În afară de zona clasică de librărie și multimedia, aici vor fi și papetării, accesorii, ceaiuri, delicatese, vinuri alese și aromate pentru că va fi o vinotecă la demisol dar și o cafenea care se va afla la ultimul nivel, un spațiu generos și luminos oferit de luminatorul clădirii.

Ce este însă cel mai interesant la acest palat? Construcția fostei bănci Chrissoveloni este opera marelui arhitect George Matei Cantacuzino. La proiect a participat şi arhitectul August Schmiedigen. Restaurată în perioada 1996 şi 1998 de arhitecţii Gabriel Tureanu şi Constantin Rulea, a fost considerată una dintre cele mai moderne din Europa, deoarece la vremea respectivă dispunea de generator propriu de curent, centrală termică şi ventilaţie, telegraf propriu, dar şi un puţ de mare adâncime pentru alimentarea cu apă.

Specialiştii consideră că stilul folosit este cel al Renaşterii Italiene, un palazzo florentin, cu influenţe din Andrea Palladio. O clădire din piatră, cu elemente în interior din marmură interpretează în mod strălucit forme ale arhitecturii Renasterii Italiene. Clădirea a fost construită unitar, de la structură la detaliile de decorație și mobilare interioară.

Caracterizat de arta contemporană și design autohton, palatul oferă în prezent un spațiu extrem de frumos și generos, inundat de foarte multă lumină și deosebit de interesantă este și fațada impunătoare. Imobilul este compus din subsol, parter și două etaje, fiecare nivel având o poveste specială. S-a păstrat arhitectura originală a clădirii, fiind adăugate doar unele coloane și transversale necesare în procesul de consolidare. Pe fațada din Lipscani se păstrează și astăzi blazonul familiei Chrissoveloni.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: facebook.com/Carturesti/timeline

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here