Când se spală între Crăciun și Anul Nou. În ce zile nu e considerat păcat să speli

0

Suntem în a treia zi de Crăciun, o zi care marchează și sărbătoarea Sfântului Ștefan. Cu toate acestea, atmosfera festivă continuă până după Anul Nou. În această perioadă, multe persoane se întreabă când este potrivit să spele rufele sau să facă curățenie. Răspunsurile așteptate se găsesc în detaliile de mai jos. Află care sunt zilele potrivite pentru treburile casnice!

Când se spală între Crăciun și Anul Nou

În zilele dintre Crăciun și Revelion, mulți se întreabă când este momentul potrivit pentru a face treburi casnice, inclusiv spălatul rufelor. Astăzi, pe 27 decembrie, celebrăm a treia zi de Crăciun și sărbătoarea Sfântului Ștefan. Cu câteva zile rămase până la Anul Nou, întrebarea rămâne: care sunt zilele potrivite pentru activitățile casnice în această perioadă festivă?

Ei bine, preoții susțin că, în zilele marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, nu se poate spăla hainele, nu se poate călca și nu se pot face treburi casnice.

Prin urmare, astăzi, în a treia zi de Crăciun și în ziua în care este prăznuit Sfântul Ștefan, nu se poate face nimic în gospodărie. Însă, începând de mâine și până pe 31 decembrie, gospodinele pot spăla, călca, coase sau face curățenie. Astfel, ele pot pregăti Revelionul așa cum se cuvine, cu casa curată și cu bunătăți pe masă.

Descoperă și: Tendințele Crăciunului 2023. Ce preparate și ce băuturi nu trebuie să lipsească de pe masă

Ce este bine să faci în ziua de 27 decembrie

Miercuri, de Sfântul Ștefan, în anumite zone ale țării, femeile pregătesc celebrele ”pâinici ale lui Ștefan”. Aceste bunătăți sunt făcute dintr-un aluat identic cu cel al cozonacului.

Astăzi, pe 27 decembrie, este ziua în care se împart „Pâinicile lui Ștefan” copiilor nevoiași. Tradiția spune că este o zi propice pentru a dărui o icoană sau o candelă aprinsă în onoarea Sfântului Ștefan.

Se crede că cei care primesc aceste daruri vor fi binecuvântați cu sănătate, prosperitate și noroc. În această zi, se recomandă să se evite călătoriile la munte, deoarece se spune că este periculos să vizitezi acele zone în data de 27 decembrie.

Câți români poartă numele Sfântului Ștefan

Aproape jumătate de milion de români au privilegiul de a purta numele Sfântului Ștefan. Conform datelor din 2020 furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, aproximativ 422.000 de persoane au acest nume înregistrat. Dintre acestea, 305.000 sunt bărbați și 117.000 sunt femei.

Numele „Ștefan” își are originea în termenul grecesc „Stephanos”, ce înseamnă „ghirlandă” sau „coroană”. Sfântul Ștefan a fost primul diacon și a fost ales în această funcție la propunerea Sfinților Apostoli. Este o onoare pentru cei care poartă acest nume să fie parte din tradiția și istoria acestui nume încărcat de semnificație spirituală și culturală.

Sursa: ego.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here