1.Ce este termoizolaţia şi care este rolul ei?
Termoizolaţia, în general, reprezintă orice izolare a unei locuinţe în scopul de a preveni pierderile de caldură. Pot fi utilizate multe tipuri de materiale cum ar fi polistiren expandat, vată bazaltică sau polistiren extrudat. Până acum solutia cea mai eficientă din punct de vedere al randamentului termic raportat la costul investiţiei este cea cu polistire expandat.
2. Câte tipuri de polistiren există?
Există două game principale de polistiren: expandat şi extrudat. Din prima categorie, de asemenea, se pot diferenţia până la cel puţin 8 tipuri de polistiren, în funcţie de rezistenţa la compresiune a produsului. În plus, a apărut şi polistirenul grafitat, produs care este cu până la 15% mai eficient decat cel standard, însă preţul lui este cu aproximativ 25-30% mai mare.
3. Cât de relevantă este grosimea plăcilor de polistiren?
Grosimea trebuie stabilită de un specialist. Dacă ţinem cont atât de materialele utilizate la construcţia respectivă cât şi de factorii externi, zona climatică a României sau orientarea geografică, trebuie să concluzionăm că avem nevoie de cel puţin 10 cm grosime de polistiren EPS 70.
4. Ce pierderi de caldură se inregistrează la o locuinţă neizolată faţă de una la care s-a folosit termoizolaţia?
Discutând la modul general, între o clădire neizolată şi aceeaşi clădire izolată, pierderile sunt de aproximativ 40%.
5. În cât timp se amortizează costurile necesare termoizolării?
Daca lucrarea se face cu materialele corespunzătoare si cu respectarea tehnologiei de lucru, investitia poate fi amortizată între 3 şi 5 ani. După care va aduce beneficii pe toată durata de viaţă, care este de peste 25 de ani.
6. Pe piaţă există nenumarate firme care produc polistiren sau vată minerală. Cum facem alegerea corectă atunci cand achiziţionăm produse de acest gen?
Alegerea corectă trebuie sa ţină cont de faptul că acele produse să se regasească într-un sistem agrementat care este recomandat de un producător. De asemenea, beneficiarii trebuie să solicite vânzatorilor documentele de calitate emise de producător. Aceste documente conţin caracteristicile şi domeniul de utilizare şi trebuie să însoţească produsul. Produsele care nu precizează Certificarea Europeană CE cu numărul certificatului sau nu menţionează producătorul nu sunt recomandate.
7. Care sunt caracteristicile care fac polistirenul şi vata minerală să fie de calitate?
Normele europene prevăd anumite rezistenţe la compresiune şi tracţiune minime în cazul polistirenului pentru termosistem şi al vatei bazaltice utilizate în acest scop. În principal, trebuie evitate la executarea termosistemului produsele recomandate pentru execuţia faţadelor ventilate, pe care nu se aplică conform definiţei faţă de ventilate nici plasa ,masa de spaclu si finisaj.
8. Care sunt factorii de mediu la care un polistiren bun trebuie să reziste?
Ciclurile agresive ingheţ-dezgheţ, solicitările mecanice externe, însorirea faţadei la culorile închise şi umiditatea sunt factorii de mediu care pot afecta durata de viaţă a termosistemului.
9. Care sunt cele mai frecvente greşeli întâlnite în procesul de termoizolare?
Utilizarea polistirenului necorespunzător este greşeala cel mai des întâlnită. De aceea, noi recomandăm aplicarea unui polistiren cu o rezistenţă la compresiune de minim 70 sau 80 kilopascali (n.r.EPS). Altă greşeală este lipirea polistirenului în puncte pe clădiri, acest lucru reduce eficienţa termosistemului. De asemenea, umplerea rosturilor dintre plăcile de polistiren cu mortar sau aplicarea plasei fără ca aceasta să fie înglobată în stratul de masă de şpaclu sunt defecte de execuţie foarte des întâlnite. Atentie însă, uneori echipele sunt tentate sa foloseasca cel mai ieftin adeziv pentru a lipi polistirenul si anume adeziv de gresie si faianţă. Acesta nu este capabil sa lipeasca polistirenul de perete.Trebuie sa va asigurati ca adezivul folosit este de polistiren. De exemplu: adeziv Ceresit(CT83);adeziv Compackt; Polistirol AdePlast; adeziv Zwaluw etc.
10. Care sunt riscurile unei termoizolări de proastă calitate?
Riscul principal al unei lucrări de proastă calitate este randamentul semnificativ scăzut al termosistemului. Din păcate, cele mai multe compromisuri se fac la calitatea polistirenului, fără a se ţine cont de faptul că acest material reprezintă elementul principal al executării lucrării. Polistirenul expandat are o pondere de cel mult 25% din totalul costului plătit pentru lucrarea de termoizolare.
11. Pe care parte a pereţilor este cel mai indicat să se folosescă termoizolaţia: interior sau exterior?
Recomandarea specialiştilor este de izolare exterioară pentru a evita apariţia ulterioară a igrasiei la interior. În situaţiile în care acest lucru nu este posibil, se va putea face şi o izolare interioară.
12. Există o perioadă a anului în care este indicat să se termoizoleze locuinţa sau se poate face oricând indiferent de condiţiile climatice?
Temperatura minimă la care se pot aplica materialele unui termosistem este de 5 grade Celsius. Optim ar fi ca izolarea să se poată facă primăvara sau toamna, pentru a se evita perioadele foarte reci sau caniculare.
13. Pe ce tip de pereti se poate aplica sistemul de termoizolare?
Pe orice fel de zidărie sau suport de beton, lemn sau OSB.
14. Ce materiale sunt necesare pentru un sistem complet şi eficient de termoizolare?
O termoizolare completă cuprinde, pe lângă materialul termoizolant, în cazul nostru polistiren expandat, şi adeziv lipire sau masă şpaclu, acesta din urmă putând fi folosit atât la lipire cât şi la armare. Plasa de fibră de sticlă şi diblurile dimpreună cu profilele de soclu şi armare sunt elementele care completeaza celelalte componente. La final, se aplică amorsa sau grundul şi tencuiala decorativă structurată care poate avea o compoziţie acrilică sau recomandabil siliconică.