Iarba elefantului, iarba care rezistă la -30 grade Celsius

0

Iarba elefantului (Mischantus sinensis) este o planta perenă, originara din China, Japonia,  Coreea ṣi Africa. Mai este cunoscută sub numele de iarba argintie japoneză, iarbă argintie chinezească sau stuf chinezesc. Face parte din familia Poaceae, familia cerealelor ṣi bambusului.

Numele ṣtiințific provine de la cuvintele greceṣti miskos-tulpină ṣi althos-floare ṣi cuvântul latin sinensis -chinezesc.

Creṣte sub formă de tufă cu ȋnălțime de 300-400 cm. Tulpinile sale se arcuiesc creând imaginea unei fântâni verzi.

Frunzele sale ȋnguste sunt lungi de circa 8-10 cm, cu margini zimțate ṣi nervuri argintii. Toamna, acestea se colorează ȋn galben sau ȋn portocaliu.

Plantată ȋn grădini sau parcuri, oferă un adevărat spectacol ȋncepând cu luna august când ȋnfloreṣte. Inflorescențele sunt de tip panicul, cu aspect de pene roz spre roṣu.

Atât frunzele cât ṣi florile se păstrează ṣi pe perioada iernii ṣi chiar daca culorile pălesc până la bej, oferă o imagine frumoasă, mai ales dacă sunt acoperite de zăpadă.

Vezi ṣi: Floarea albinei sau pana indiana, un nor de flutur in gradina ta

Iarba elefantului-ȋngrijire

Pentru o bună dezvoltare, specia are nevoie de un sol umed, bine drenat, expus soarelui sau aflat ȋn zone de semiumbră. Lipsa luminii poate afecta ȋnflorirea.

Este o specie rezistentă la boli, căldură, umiditate, dar ṣi ger, suportând temperaturi de până la -30 grade Celsius. La finalul iernii, se recomandă tăierea până 20 cm de la nivelul solului.

Reproducerea speciei se poate realize prin seminṭe ṣi despărṭirea tufei la începutul primăverii.

În multe zone planta a devenit invazivă, ȋnmulţindu-se necontrolat și eliminȃnd speciile native. Ca urmare, se recomandă evitarea folosirii sale dacă nu se pot respecta cȃteva reguli de bază pentru a-i limita răsapȃndirea. Acestea constau ȋn alegerea unor varietăţi cu fertilitate redusă precum Bandwidth sau My Fair Maiden, ȋndepărtarea inflorescenţelor ȋnainte de formarea seminţelor, folosirea mulciului la acoperirea substratului din apropierea tufei și dezrădăcinarea tufelor apărute ȋn mod natural.

Atenţie! Tulpina și frunzele sale sunt deosebit de inflamabile. Nu se recomandă plantarea sa lȃngă clădiri sau ȋn zone ȋn care se pot produce incendii naturale.

Sursa foto: https://blueskynursery.ca

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here