Idei de flori cățărătoare pentru grădină și balcon

3

Îți poți înfrumuseța balconul și grădina cu flori cățărătoare, foarte practice pentru a masca un colț nedecorat sau pe care vrei să-l accentuezi.

E imposibil să nu iubești plantele cățărătoare, cu nuanțele lor de verde, florile colorate, aerul proaspăt pe care îl dau grădinii, indiferent că este vorba despre o pergolă, un zid care trebuie mascat sau o fațadă pe care o vrei îmbrăcată, pentru o atmosferă mai caldă.

1. Clematita

Clematitele sunt flori cățărătoare cu miresme plăcute și un aspect decorativ minunat. Au nevoie de un sol fertil, deci folosește și compostul în pământul de flori atunci când le plantezi. Au nevoie să fie udate des în perioadele caniculare, dar fără să exagerezi, iar în restul anului o dată la două-trei zile este de ajuns. Clematita crește rapid, iar în grădină poate atinge și înălțimea de zece metri.

 2. Floarea de hârtie

Floarea de hârtie (bougainvillea) este o plantă iubitoare de căldură și lumină, deci pune-o într-un loc cu soare direct, vara adoră chiar și canicula. Primăvara și vara pământul trebuie menținut constant umed, iar în anotimpurile reci mai mult uscat. Floarea de hârtie este sensibilă la dăunători ca păduchii lânoși, deci la primul semn de infestare, aplică un tratament ca să se însănătoșească.

3. Trandafir cățărător

Flori cățărătoare cu inflorescențe multiple, trandafirii preferă lumina directă, deci pune-i într-un loc unde să aibă parte de soare o mare parte din zi. Udarea se face la două-trei zile, dar nu lăsa substratul să se usuce complet. Dacă temperatura depășește 15 grade celsius, stropește zilnic florile cu apă. Ca să poată să se dezvolte montează un spalier sau pergotă pe care să se poată cățăra în voie.

4. Iasomie cățărătoare

Iasomia este una dintre florile cu cel mai intens parfum, deci dacă alegi această plantă, grădina sau balconul tău vor fi scăldate într-o aromă minunată. Preferă locurile însorite, dar se dezvoltă bine și la semiumbră. Dacă o ții în interior, pune ghiveciul lângă fereastră, dar protejeaz-o cu o perdea fină de razele directe ale soarelui, care îi pot produce arsuri. Udă iasomia când primul strat al pământului este uscat.

5. Glicina

plante cataratoare pentru gradina

Glicina (Wisteria sinsensis) face parte din categoria florilor cățărătoare, dar este un arbore decorativ pretabil mai degrabă în grădină, fiindcă are o creștere spectaculoasă. Poți să crești glicina și într-un balcon mai mare, dar ține cont că are nevoie de mult spațiu pentru dezvoltare, așa că montează un spalier pe un perete întreg. Udarea se face o dată la două-trei zile și între udări solul trebuie să se usuce. Îi place soarele, deci asigură-te că pui glicina într-un loc unde să fie lumină.

citește și 10 Plante aromatice la ghiveci pe care le poți cultiva în casă

 

3 comentarii

  1. […] Îți poți înfrumuseța balconul și grădina cu flori cățărătoare, foarte practice pentru a masca un colț nedecorat sau pe care vrei să-l accentuezi. E imposibil să nu iubești plantele cățărătoare, cu nuanțele lor de verde, florile colorate, aerul proaspăt pe care îl dau grădinii, indiferent că este… Cititi mai multe aici: Idei de flori cățărătoare pentru grădină și balcon […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here