Incendiul: spaima constructorilor și preocuparea arhitecților, în grija statului

0

La conferinţa PRIA Fire Safety in Buildings s-au discutat probleme legate de măsurile de siguranță pentru prevenirea incendiilor. Cea mai importantă întrebare este: De ce este nevoie astăzi să abordăm siguranța împotriva incendiilor?

Sunt și multe altele: Cum facem clădirile din România mai sigure la incendiu? Creşte eficienţa energetică a clădirilor dar, cu această ocazie, poate creşte şi riscul de incendii. Suntem pregătiţi să facem faţă? Cum vor colabora arhitecții, dezvoltatorii, constructorii, consultanții, proiectanții și furnizorii de materiale de construcții, cabluri și alte materiale în fața provocărilor privind siguranța la foc și eficiența energetică.

Se modifică drastic modul în care construim şi totuşi regulamentele nu sunt actualizate periodic pentru a reflecta aceste schimbări.

Astăzi s-a desfăşurat ediţia a 3-a a conferinţei PRIA Fire Safety in Buildings, de această dată ONLINE iar participanţii au dezbătut împreună despre cum putem aplica toate aceste shimbări şi despre cum este mai bine sa le implementăm în legislaţia noastră.

Watsonia, planta sud-africană care înflorește după incendii

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai MAI, IGSU, Ministerul Mediului, Apelor si  Pădurilor, Ordinul Arhitecţilor din România OAR, experţi în domeniul incendiilor, pompieri, asociaţii europene dar şi din Romania, companii  internaţionale din diferite sectoare precum: dezvoltatorii imobiliari, lanţuri de supermarketuri, de hoteluri, depozite logistice, producătorii  de materiale, camere de comerţ şi ambasade, ONG-uri   şi  asociaţii de proprietari, reprezentanţi  ai Parlamentului si Senatului, arhitecţi, investitori, asiguratori,  bănci, avocaţi şi reprezentanţi ai mass-mediei.

Din păcate au lipsit reprezentanţii  MLPDA, chiar ministerul care se ocupă de reglementările tehnice în construcţii, deci şi în cazul siguranţei la incendii. Un tribut plătit instabilităţii politice, întrucât ar fi fost foarte bine dacă aceiaşi reprezentanţi ai ministerului care au participat la ediţia de anul trecut a PRIA Fire Safety ar fi fost  şi astăzi prezenţi pentru a ne explica progresul realizat într-un an de zile.

Eficienţa energetică a clădirilor devine o necesitate în Europa, pentru a reduce facturile la încălzire şi răcire a imobilelor, pentru confort dar mai ales pentru reducerea emisiilor de carbon care produc încălzirea globală. 75% dintre imobilele din Uniunea Europeană au nevoie de eficientizare energetică si trebuie luate măsurile necesare pentru creşterea siguranţei la incendiu.

Aşa cum s-a şi arătat în cadrul discuţiilor le eveniment, cele două teme, care au fost şi temele principale din cadrul  evenimentului, siguranţa la incendii şi eficienţa energetică a clădirilor, sunt ]nstrânsă legătură, deoarece creşterea eficienţei energetice a clădirilor sporeşte riscul la incendii..

Un anunţ important a fost dat de reprezentantul Ministerului Mediului, care dă startul programului pentru eficientizarea energetică a clădirilor (anvelopare, tâmplărie, solu’ii de încălzire şi iluminat), cu două tipuri de finanţări (170 de milioane de euro) prin două programe, clădiri persoane fizice şi clădiri publice.,

Care sunt cauzele cele mai frecvente ale incendiilor în locuinţe? Ce soluţii recomandă specialiştii pentru prevenire şi stingerea incendiilor în clădiri? Care sunt recomand[rile ]n cayul unor incendii? Pentru mai multe informaţii:

Focul şi casele noastre. Nu vă jucaţi cu focul!

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here