O casă construită de arhitecți români: eficientă energetic, util proiectată, discretă și ieftină

2

O casă discretă, ultraeficientă și extrem de bine și util proiectată, așa arată visul multor oameni care își doresc o locuință. Poate fi acest vis transpus în realitate? Sigur că da, au dovedit acest lucru o echipă formată din 50 de studenți ai Facultății de Arhitectură, Politehnică și Construcții din București.

PRISPA este casa minune, o casă solară, 100% independentă energetic. A fost realizată de prima echipă românească calificată la concursul SDE, o importantă competiție de arhitectură sustenabilă și de tehnologii integrate. Cu o arhitectură inspirată din tradiția românească, dar la standarde de tehnologie actuală, PRISPA a fost creată pentru a răspunde cerințelor contemporane.

O casă construită de arhitecți români: eficientă energetic, util proiectată, discretă și ieftină

Cât de fiabilă este această casă și cum arată? Pentru că se acordă o mare importanță luminii naturale, casa este alimentată cu energie solară, iar camerele au dimensiuni mai mult decât generoase. Materialul de bază folosit pentru casă este lemnul, lutul fiind soluţia pentru finisarea pereţilor la interior. Pe acoperişul metalic al casei s-a montat un complex sistem fotovoltaic.

“Faţada nordică a fost gândită astfel încât să protejeze clădirea în faţa condiţiilor grele din timpul iernii din România, cu vânturi puternice venind din nord şi căderi masive de zăpadă. Exteriorul sudic prezintă, în schimb, ferestre de mari dimensiuni şi uşi glisante care dau într-o terasă. În zidurile dinspre est şi vest au fost montate ferestre speciale, care permit pătrunderea luminii naturale, dar împiedică pătrunderea căldurii, evitând astfel efectul de seră”, argumentează autorul articolului.

Toate spaţiile locuibile – livingul, locul de luat masa, bucătăria, baia, dormitorul, zona de studiu, supanta – sunt iluminate natural. Pe faţadele de est şi de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost tratate Low-E (sticlă cu emisivitate redusă), astfel încât să permită doar pătrunderea luminii în interior, nu şi a căldurii, evitând astfel efectul de seră. Ferestrele sunt prevăzute cu obloane glisante de lemn care oferă posibilitatea de a obtura complet pătrunderea luminii în timpul verii. Pentru a evita lumina foarte puternică de la apusul soarelui geamul de pe partea vestică are un tratament adiţional cu folie metalică. Inspiraţia tradiţională se regăseşte şi în demersul de creaţie a corpurilor de iluminat- 4 corpuri de iluminat, fiecare dintre ele reinterpretând câte un motiv cheie al expresiei grafice româneşti: zig-zag-ul, lampa, fântână cu cumpăna, fusul de lână.

O casă construită de arhitecți români: eficientă energetic, util proiectată, discretă și ieftină

Prototipul acestei case costă 120.000 de euro și include structura, finisajele, atât cele interioare cât şi cele exterioare, tâmplăria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, sistemul de instalaţii electrice şi sanitare) şi izolaţia. Acesta este mai scump decât versiunea industrializată a casei deoarece o parte din materialele folosite sunt uşor diferite. Aceste diferenţe sunt date de condiţia ca prototipul să poată face faţă la trei transportări succesive, trei asamblări şi două dezasamblări. Versiunea industrializată este disponibilă la preţul de 90.000 de euro.

Vă prezentăm și un video cu „PRISPA”- procesul de construcție al casei care îmbină tradiționalul cu modernul, cu specialiști din mai multe domenii!

Casa in CIFRE
3 universități = 50 studenți implicați
Timp de lucru = 70.000 ore
Asamblarea = 10 zile
Dezasamblarea = 5 zile
Aria construită = 87,15 mp
Aria desfașurată = 110.10 mp
Aria construită prispă = 13,50 mp
Amprenta la sol = 113,30 mp
Aria utilă totală = 74,80 mp
Înălțime la coamă = 5,95 m
Nr. panouri fotovoltaice = 32
Putere instalată = 8 kWp
Cost prototip = 120.000 euro

O casă construită de arhitecți români: eficientă energetic, util proiectată, discretă și ieftină

Denumită simplu şi inspirat „Casa Prispă”, acest proiect-pilot, reprezintă o alternativă sustenabilă pentru revitalizarea modului de viaţă rurală din România. Proiectul casei răspunde unui context românesc, de la implicaţiile economice la cele socio-culturale.

2 comentarii

  1. […] O casă discretă, ultraeficientă și extrem de bine și util proiectată, așa arată visul multor oameni care își doresc o locuință. Poate fi acest vis transpus în realitate? Sigur că da, au dovedit acest lucru o echipă formată din 50 de studenți ai Facultății de… Cititi mai multe aici: O casă construită de arhitecți români: eficientă energetic, util proiectată, discretă și ief… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here