Palmierul de Madagascar, o plantă cu nume ȋnșelător

1

Palmierul de Madagascar (Pachypodium lamerei) este o plantă tropicală, suculentă, perenă, originară din partea sudică a insulei căreia ȋi poartă numele. Se ȋntȃlnește ȋn zone cu dune, zone calcaroase și cu șisturi.

Ȋn ciuda aspectului, nu este un palmier adevărat. Are un trunchi gros care prezintă spini și la vȃrf, un mănunchi de frunze lucioase, ca niște suliţe, de culoare verde ȋnchis ce ajung la 30 cm lungime.

Ȋnflorește primăvara, iar florile sale sunt mici, albe, galbene, roz sau roșii. Răspȃndesc un parfum plăcut și au o formă ce amintește de o ceșcuţă.

Ajunge la maturitate după vȃrsta de 10 ani, iar pentru a ne bucura de florile sale trebuie să mai așteptăm ȋncă cȃţiva.

Ȋn mediul natural, are o ȋnălţime de 7-8 m și o lăţime de 90-240 cm, dar se poate crește ȋn ghiveci fără prea multe dificultate, menţinȃndu-se la dimensiuni mult reduse, de circa 1-1,5m.

Vezi și: Ce sunt bananele Cavendish si de ce dispar?

Palmierul de Madagascar-ȋngrijire

Planta are nevoie de o temperatură ridicată (19-24 grade Celsius), ȋn zonele temperate, nefiind indicată plantarea sa ȋn grădină.

Pentru creșterea ȋn interior este nevoie de un vas mare, ȋncăpător, umplut cu un amestec pentru cactuși si pentru un drenaj eficient, pietriș. Se recomandă ca pH-ul să fie menţinut ușor acid.

Poziţionarea ghiveciului este foarte importantă, nevoia sa de soare dictȃnd alegerea locului.

Trebuie udata moderat, dar numai ȋn perioada primăvară-ȋnceput de toamnă. Ȋn restul anului, substratul se va menţine semiuscat. De cȃte ori se observă noi creșteri, este necesară hrănirea plantei cu ferilizatori.

Ȋn general, este o specie rezistentă la atacul insectelor, dar trebuie verificată periodic pentru a se evita infestarea cu afide.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași. Germinarea este lentă, durȃnd ȋntre 3 săptămȃni și 6 luni.

Atenţie! Planta este toxică pentru oameni și animale.

Toaletarea nu este necesară la această specie, dar dacă se dorește tăirea plantei pentru a se menţine la o anumită dimensiune, operaţiunea trebuie efectuată cu un instrument bine ascuţit și sterilizat.

Sursa foto: ebay

un comentariu

  1. […] Palmierul de Madagascar (Pachypodium lamerei) este o plantă tropicală, suculentă, perenă, originară din partea sudică a insulei căreia ȋi poartă numele. Se ȋntȃlnește ȋn zone cu dune, zone calcaroase și cu șisturi. Ȋn ciuda aspectului, nu este un palmier adevărat. Are un trunchi gros care… Cititi mai multe aici: Palmierul de Madagascar, o plantă cu nume ȋnșelător […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here