Arhitectura Andrei Georgescu: totul e despre oameni și despre libertate

0

Andra Georgescu este un om fericit. Are o profesie, arhitectura, pe care o iubește și în care pune multă pasiune, iar pe plan personal este împlinită: îi are aproape pe cei dragi și știe să prețuiască timpul petrecut cu ei.

Construcția sa interioară, ca om care știe ce lucruri au valoare în viață și ca profesionist, a avut o fundație solidă. De mică i s-au oferit modele, i-a fost insuflată dragostea pentru frumos și a fost învățată să facă bine celor din jur.

Viziune și șansă

Andra Georgescu s-a născut la Câmpina, iar copilăria și-a petrecut-o la Urlați, localitate celebră pentru podgoriile din jur. „Am crescut efectiv printre conace vechi, boierești, am alergat prin rânduri de vie. Fiind o zonă viticolă, și arhitectura din zonă este una specifică: crame și conace boierești, cu o arhitectură deosebită, m-au încântat încă de mic copil.

La vremea aceea, multe erau nefolosite, unele în stare bună de conservare, transformate în muzee, altele într-o stare proastă”, își amintește Andra Georgescu. Aici a fost locul unde a văzut ce înseamnă libertatea, bunul gust și frumosul. Părinții au fost alături de ea și au îndrumat-o bine, fiind conștienți de ceea ce i se potrivește.

Au înscris-o la un liceu de construcții, iar apoi Andra Georgescu a ajuns la Facultatea de Arhitectură. „Această profesie îmi oferă toată libertatea din lume și, în plus, îmi dă ocazia să creez, să inspir și să las în urmă ceva palpabil”, explică arhitecta. În timpul facultății, cât și imediat după, a învățat să devină un bun profesionist urmărind sfaturile unor arhitecți consacrați, care i-au fost profesori și mentori, un astfel de model pentru ea fiind arhitectul Emil Popa.

„Avem arhitecți de valoare, așa că de la toți colegii mei arhitecți am avut și am de învățat. Mă simt norocoasă să mă fi născut în această țară unde avem atât de multă istorie în arhitectură. Cred că este cel mai bun loc pentru a face această profesie”, spune Andra Georgescu. Ea mai este recunoscătoare și pentru ajutorul și sfaturile primite de la oamenii pe care i-a întâlnit după absolvire, care i-au fost alături în demersul ei de a deveni un arhitect bun, unul dintre acestea fiind inginerul structurist Cristian Vișoiu.

Planuri de arhitectură

Andra Georgescu a avut norocul de a lucra încă de la terminarea facultății la proiecte de anvergură. Astfel, după ce s-a ocupat de câteva locuințe unifamiliale, a trecut și la spații comerciale și mall-uri. În acea perioadă a trăit și experiențe care i-au oferit o nouă viziune și i-au marcat cariera, colaborând cu arhitecți din cadrul firmei de proiectare Chapman Taylor din Madrid, Spania, și Sonae Sierra, din Portugalia. Deși știe ce înseamnă să lucrezi la proiecte mari, arhitecta este mândră de toate proiectele ei, „de la cel mai simplu, la cel mai complex”.

Totuși, cea mai mare realizare din punct de vedere profesional, spune ea, este că reușește să le ofere oamenilor „mai mult decât o casă, un cămin”. De asemenea, cea mai mare satisfacție pe care o are este în momentul în care vede privirea clientului în momentul în care își vede locuința și este fericit deoarece i-au fost depășite așteptările.

Aceasta este filosofia ei, clientul este cel mai important, iar orice proiect ia naștere în jurul nevoilor acestuia. De aceea, primul lucru pe care ea îl face este să cunoască oamenii pentru care va lucra, să afle ce le place și ce își doresc. Plecând de aici, ea doar îl conduce din punct de vedere legislativ și tehnic acolo unde el și-a imaginat că va ajunge.

„Eu sunt și arhitect de interior și atunci, în momentul în care fac compartimentarea, gândesc cum o să fie mobila. Am și un formular pentru client, să-i cunosc tabieturile, familia, preocupările, dacă are animale de companie, trebuie să știu tot să-i pot personaliza căminul. Nu ne impunem părerile și convingerile, pentru că oamenii de obicei știu exact ceea ce vor și noi respectăm asta”, își expune viziunea arhitecta.

Deși numele său a devenit un brand în această zonă, ea tot timpul vorbește despre echipa biroului de arhitectură. „Am în spate, de fapt, o întreagă armată de oameni. Am un inginer proiectant care mă ajută de foarte mulți ani, Ionuț Simion, încă de la început am pornit pe drumul aceasta împreună și în ziua de azi, duce un proiect de la zero la autorizare, am o echipă extraordinar de bună pe partea de structură, cu care lucrez în colaborare și care au firmele proprii, la fel am o echipă pe partea de instalații, urmărire de șantier și așa mai departe.

Citește și: Interviu CASOTECA nr.10 cu Andra Georgescu, arhitectul de top cu lucrări extraordinare

Fără acești oameni, nu aș putea să profesez”, recunoaște arhitecta. Prin urmare, are capacitatea de a gestiona proiecte multe și mari, acoperind o zonă mare: a început să lucreze în București, unde și-a făcut și stagiul, iar de curând s-a mutat în Ploiești. Prin urmare, are lucrări atât în Capitală, cât și în zona Prahovei.

Libertate și asumare

O mare realizare a Andrei Georgescu este că a avut șansa să lucreze la restaurarea unor conace, așa cum erau cele pe care le admira copil fiind. „Satisfacția a fost să- mi văd visul cu ochii prin ecranul propriului calculator, în timp ce reamenajam un astfel de conac”, e recunoscătoare arhitecta.

De altfel, ea spune că este norocoasă deoarece a reușit să facă din pasiune o profesie. „Fiind un spirit liber, îmi place libertatea”, explică ea de ce arhitectura i se potrivește de minune. Iar toată această filosofie nu se simte doar pe plan profesional, ci și în modul în care ea percepe viața. „Dincolo de birou sunt mamă, prietenă, fiică, nepoată, pasionată de gătit, sport, grădinărit, pictură și… de oameni”, încheie Andra Georgescu.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here