Ce se întâmplă dacă porți tocuri în fiecare zi

2

Dacă nu ar exista tocuri, lumea ar fi puțin mai săracă. Dar frumusețea are prețul ei! Multe studii științifice arată că purtarea tocurilor, mai ales înalte, poate crește riscul de rănire, deformarea picioarelor sau pot accentua o problemă de sănătate existentă.

Desigur, este important de menționat că impactul tocurilor înalte asupra sănătății fizice depinde de fiecare persoană în parte.

Care sunt riscurile dacă porți frecvent tocuri

Chiar dacă nu există o legătură directă între purtarea pantofilor cu toc înalt și un anumit tip de durere, anumite efecte asupra echilibrului, posturii sau coordonării sunt bine cunoscute și trebuie luate în considerare.

Echilibru

Pantofii cu toc înalt, în special cu tocuri subțiri, provoacă scăderea echilibrului și a stabilității. Riscul de entorsă (gleznă) este mai mare, mai ales atunci când este vorba de trecerea unui obstacol (o treaptă, un trotuar etc.).

Coordonarea

Mersul cu pantofi cu toc înalt nu este natural pentru corp. Se modifică coordonarea musculară, ceea ce poate avea repercusiuni asupra genunchilor, șoldurilor, trunchiului sau chiar gâtului.

În plus, crește oboseala musculară. De asemenea, este interesant de observat că efortul fizic se intensifică atunci când mergi cu tocuri înalte (consumul de oxigen și ritmul cardiac crește).

Citește și: Când expiră produsele de machiaj. La ce detalii trebuie să fii atentă atunci când le incluzi în trusa ta

Stresul metatarsian

Tocurile înalte pun inevitabil mai multă presiune asupra oaselor metatarsiene. Presiunea exercitată pe partea din față a piciorului provoacă durere (metatarsalgie) care duce la calusuri. 

În plus, aceeași presiune provoacă compresia țesuturilor prin care trec nervii piciorului, provocând inflamație cu prezența durerii intense.

Ce se întâmplă dacă porți tocuri în fiecare zi. Presiune asupra articulațiilor

Riscul de osteoartrita, adică uzura mare a articulațiilor, crește semnificativ datorită obiceiului de a merge pe tocuri înalte. Osteoartrita poate afecta gleznele, articulațiile genunchilor și a coloanei vertebrale.

Postura corpului

Mersul pe tocuri înalte, în mod frecvent, afectează postura, deoarece călcâiele împing centrul de greutate al corpului înainte, provocând o curbare exagerată a coloanei vertebrale.

Riscul apariției varicelor și a unor probleme dermatologice

Purtarea tocurilor înalte poate duce la atât apariția varicelor, cât și la umflarea picioarelor, datorită încetinirii fluxului sanguin în zona periferică. De asemenea, rigiditatea, înălțimea călcâiului și compresia în partea din față a pantofului pot provoca bătături sau răni la nivelul piciorului.

Utilizarea zilnică și excesivă a tocurilor înalte nu este recomandată. Înălțimea maximă acceptabilă a unui toc, fără a avea repercusiuni corporale majore, este de 4 centimetri. Dacă îți este greu să renunți la tocuri, încearcă să le alternezi cu pantofi cu toc mai jos.

Pantofii cu platformă sau cu talpă solidă sunt o opțiune bună. Nici pantofii cu toc jos sau cu talpă plată nu sunt recomandați. Se recomandă o înălțime sănătoasă a tocului de 2 centimetri.

Sursa: ego.ro

2 comentarii

  1. […] Dacă nu ar exista tocuri, lumea ar fi puțin mai săracă. Dar frumusețea are prețul ei! Multe studii științifice arată că purtarea tocurilor, mai ales înalte, poate crește riscul de rănire, deformarea picioarelor sau pot accentua o problemă de sănătate existentă. Desigur, este important de… Cititi mai multe aici: Ce se întâmplă dacă porți tocuri în fiecare zi […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here