Cum poți economisi spațiul în bucătărie

1

Bucătăria este de cele mai multe ori inima casei, locul în care e cea mai mare forfotă, în care preparatele apar ca prin magie, iar mirosul lor îmbietor atrage familia ca un magnet. Mai ales dacă te pasionează gătitul, știi că e important că bucătăria să conțină tot ce ai nevoie, dar să fie și aerisită, practică și dichisită. Și chiar dacă nu erai pasionat înainte, acum, cu această perioadă de izolare, sigur ai realizat și tu aspectele menționate anterior. Mulți dintre noi au, însă, bucătăria mică sau neîncăpătoare, și suntem nevoiți să recurgem la tot felul de invenții pentru a rezolva problema spațiului și a ne bucura în continuare de confort și utilitate.

Nu e cazul să te simți copleșit. Avem pentru tine o listă de sfaturi practice ce ar putea să te ajute să economisești spațiul, pentru a maximiza locurile de depozitare, preparare și servire a mesei, indiferent de dimensiunea bucătăriei tale.

Depozitare ingenioasă

Orice bucătar priceput are nevoie de tot felul de ustensile și ingrediente pe care să le aibă la îndemână, de aceea spațiul de depozitare într-o bucătărie este extrem de important. De asemenea, mutând anumite obiecte în dulapuri sau pe polițe suspendate, eliberăm blaturile de care vom avea nevoie atunci când gătim. De exemplu, putem opta pentru o chiuvetă fără picurător, care va ocupa mai puțin loc, mutând uscătorul pentru vase într-un dulap suspendat, putând fi folosit simultan și ca loc de depozitare al veselei curate.

Citește și Cum dezinfectezi corect jucăriile – soluții practice și rapide

O altă idee ingenioasă este să ne folosim de spațiul vertical neutilizat, de pereți și inclusiv de tavan, montând cârlige, bare sau rafturi. Benzile magnetice pot fi montate pe perete pentru cuțite sau alte ustensile metalice pe care le folosim des.

În interiorul sertarelor sau dulapurilor este util să instalăm separatoare ce vor asigura folosirea eficientă a spațiului și ne vor ajuta să găsim mai ușor lucrurile de care avem nevoie. În funcție de ce vrem să depozităm, se pot folosi inclusiv rafturi verticale în dulapuri. Nu subestimați dulapurile de colț, acestea pot fi echipate cu sisteme ingenioase de depozitare, fiind mai încăpătoare decât par. Tăvile sau tigăile pot fi depozitate și în cuptor atunci când nu este în funcțiune, iar în cazul unui cuptor încorporabil, un sertar special poate fi montat dedesubt pentru a avea mereu acces rapid la tava de care avem nevoie.

Alegerea mobilierului

Alegerea mobilierului potrivit poate face diferența mai ales atunci când spațiul e o problemă. Pentru bucătăriile lungi și înguste poți opta pentru blaturi cu lățime mai mică decât cea standard și dulapuri și sertare cu mânere încastrate, astfel încât să ai mai multă libertate de mișcare. În locul mesei clasice, o masă de tip bar sau insula poate rezolva problema spațiului. Corpurile tip insula pot avea funcții multiple: pentru servirea mesei, alături de scaune înalte, elegante, pentru a asigura o suprafață în plus pentru pregătirea preparatelor, sau pentru depozitare, fiind dotate cu sertare sau dulapuri utile. În plus, poți alege o insulă mobilă, pe roți, pe care să o poți muta în funcție de ce ai nevoie.

Pentru bucătăriile într-adevăr mici, o masă rabatabilă instalată în perete poate fi o variantă la fel de bună, alături de niște scaune pliante care nu îți vor ocupa spațiul prețios decât atunci când sunt folosite. Dacă variantele din comerț nu funcționează pentru tine, poți opta pentru mobilier personalizat pentru a te asigura că folosești tot spațiul disponibil cât mai eficient posibil.

Electrocasnice incorporabile și multifuncționale

Un mod simplu de a aduce bucătăriei un aspect organizat și plăcut este să investești în electrocasnice incorporabile. Astfel, vei putea maximiza spațiul util, oferind totodată un aer modern bucătăriei tale. De asemenea, te vei putea bucura de mai multă flexibilitate, putând să le montezi oriunde ai nevoie, integrându-se perfect cu mobilierul.

Vestea bună este că majoritatea electrocasnicelor sunt disponibile și în această variantă: hotă, plită, cuptorul (cel clasic dar și cel cu microunde), mașină de spălat vase sau combină frigorifică. În plus, plita incorporabilă este excelentă pentru a economisi spațiul de pe blaturi, fiind totodată mai aspectuoasă și mai simplu de curățat decât cea clasică. Poți alege inclusiv plite electrice foarte înguste, cu două arzătoare, cu design compact și minimalist, ce vor ocupă foarte puțin loc, fără a sacrifica din plăcerea gătitului.

Cei ce preferă să depoziteze mașina de spălat în bucătărie pot alege o variantă slim, astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu sau o variantă multifuncțională, cu uscător inclus. Se poate urmări principiul multifuncționalității și când alegi electrocasnicele mici din bucătărie. Pentru a nu aglomera și mai tare spațiul, poți alege un mini-tocător, un blender de mâna sau un robot de bucătărie cu diferite accesorii de mărunțire, pasare, răzuire sau amestecare pentru a realiza orice preparat dorești.

Design

Aplicarea cu succes a unor principii de design poate oferi iluzia de spațiu chiar și într-o bucătărie mică, pe lângă valoarea estetică pe care o va aduce în crearea unei încăperi primitoare în care să îți placă să petreci timpul.

Din punct de vedere practic, este recomandat să creezi un „triunghi” imaginar prin modul în care dispui chiuveta, aragazul și frigiderul, astfel încât atunci când gătești, să poți să te miști cu ușurință între ele. Putem face din nou apel la elementele ascunse sau incorporabile, optând pentru prize încastrate în blaturi ce pot fi ridicate doar atunci când sunt utilizate. Pentru a nu strica aspectul mobilierului, ne putem orienta către alegerea unor electrocasnice complementare, ale căror culori și design se vor potrivi cu cel al bucătăriei și cu gusturile și nevoile noastre.

Citește și Cum să dezinfectezi corect hainele și materialele textile

Iluminatul este în egală măsură un element important. Poți instala spoturi deasupra bancului de lucru și leduri pentru a crea o atmosfera mai intimă și a scoate în evidență anumite elemente de decor. Ar fi recomandată și alegerea mobilierului în tonuri deschise și încorporarea unor suprafețe lucioase care să reflecte lumina precum inserții de crom, inox sau oglinzi.

Pentru a nu închide foarte mult spațiul, dulapurile cu uși pot fi alternate cu cele cu sticlă sau rafturi deschise, în care să depozităm obiectele mai frumoase. Un set de pahare delicat sau condimentele așezate în borcănașe speciale pot fi lăsate la vedere având și rol decorativ. Fierbătorul de apă sau espressorul ce se regăsesc de obicei pe blat pot avea același rol dacă sunt alese în culori și design-uri interesante. Chiar și în cele mai mici bucătării putem adăuga obiecte de artă, plante sau o vază cu flori proaspete, de sezon, pentru a crea o atmosferă specială.

Cu puțină imaginație și inventivitate, ținând cont și de sfaturile propuse, orice bucătărie, indiferent de dimensiune, poate deveni practică, spațioasă și primitoare.

Citește și 16 rețete delicioase și rapide de smoothie, care să te mențină în formă, pe timp de carantină

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here