Semnificația bradului de Crăciun: de unde vine tradiția și ce simbolizează

2

Se spune că istoria brazilor de Crăciun datează încă din perioada Egiptului Antic și a Romei Antice. Ulterior, folosirea lumânărilor pentru împodobirea bradului de Crăciun a aparținut tradițiilor germane, scrie catine.ro 

Mai târziu, în anii 1800, acest obicei a pătruns pentru prima dată în America. Află mai multe despre semnificația bradului de Crăciun și de unde vine tradiția împodobirii lui.

Se apropie Crăciunul și cu siguranță mulți oameni au început deja să își decoreze casa pentru Sărbătorile de iarnă.

Pe lângă găsirea ornamentelor perfecte pentru Crăciun, această perioadă reprezintă un stres și în ceea ce privește cadoul potrivit pentru cei dragi sau în legătură cu meniul din seara de Ajun.

Semnificația bradului de Crăciun: de unde vine tradiția

Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar pregătirile sunt în toi. Puțini cunosc însă care este semnificația bradului de Crăciun. Pe lângă faptul că bradul reprezintă vedeta principală, cu mult înainte de apariția creștinismului bradul era considerat un simbol al iernii și avea o semnificație specială.

Oamenii credeau că toate plantele și copacii care rămâneau verzi pe tot parcursul anului îi apărau de fantome, spirite rele, vrăjitoare sau boli, potrivit History.

La fel ca în zilele noastre, oamenii își decorau atunci locuințele în timpul sezonului festiv cu crenguțe de pin, brazi sau molizi pentru a se proteja de cele rele. În popoarele antice se atârnau mereu deasupra ușilor ramuri veșnic verzi, de aici și tradiția crengilor de vâsc.

Una dintre legendele cu Martin Luther ar putea să explice semnificația bradului de Crăciun. Luther credea că pinii reprezentau bunătatea lui Dumnezeu.

Un mit din secolul al XV-lea susține că Sfântul Bonifaciu ar fi împiedicat sacrificarea unui păgân, iar în locul respectiv ar fi crescut un brad falnic și verde. Aceste ramuri ar fi reprezentat adevărul etern al lui Dumnezeu.

Mai multe mituri sunt folosite pentru a demonstra semnificația bradului de Crăciun. Legende ale Egiptului Antic spuneau că egiptenii își umpleau casele de frunze verzi ca un simbol al triumfării Zeului Ra, în perioada solstițiului.

Semnificația bradului de Crăciun în nordul Europei

Druzii, preoți vechi din perioada celtică, își decorau templele cu ramuri verzi pentru a simboliza viața veșnică. De asemenea, semnificația frunzelor verzi de brad era împărtășită și de vikingii din Scandinavia. Aceștia credeau că ramurile verzi ale brazilor erau speciale și aparțineau zeului soarelui, Balder.

America anilor 1800 și bradul de Crăciun

Regina Victoria, alături de Prințul German, Albert, au fost desenați de unul dintre artiștii Familiei Regale, în timpul unei ceremonii de Crăciun. Aceștia apăreau alături de familie în jurul unui brad împodobit cu lumânări de ceară. Această imagine a devenit extrem de populară și a ajuns pe meleagurile Americii.

Mai târziu, în anii 1890 au apărut în Germania primele decorațiuni de Crăciun, iar americanii și le-au dorit și ei din ce în ce mai mult.

Tradiția decorațiunilor de Crăciun continuă până în zilele noastre. Împodobirea bradului reprezintă una dintre cele mai plăcute activități din perioada Sărbătorilor. Iată și câteva trenduri pentru decorațiunile din 2022.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here