La cât timp este recomandat să schimbi fețele de pernă, multe persoane fac această greșeală

1

În plin sezon al alergiilor, este foarte important să ai grijă de locul în care dormi. Deși poate nu ți-a dat prin gând, în perna pe care îți pui capul să dormi în fiecare noapte se pot ascunde acarieni, praf și celule moarte ale pielii. Cum să le cureți eficient, la cât timp este bine să le schimbi și ce perne sunt mai potrivite pentru un somn odihnitor, afli din articolul următor.

De ce trebuie să schimbi perna des

Majoritatea oamenilor dorm pe perne, însă nu mulți știu și că acestea trebuie curățate și schimbate regulat. Ideal ar fi ca o pernă să fie schimbată la doi ani. În acest timp, perna ta se poate transforma într-un adevărat „loc de joacă” pentru paraziți și alergeni.

Pernele, deși nu este mereu vizibil, acumulează celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului și restului pielii, urme de fire de păr, bacterii moarte și vii, mucegai, uneori chiar și insecte minuscule, acarieni și fecalele acestora.

Simpla schimbare a feței de pernă, spălarea, dezinfectarea cu substanțe specifice și utilizarea fierului de călcat nu sunt suficiente pentru a ne feri de pericolele ascunse în propriile perne.

Oamenii de știință chiar ne spun că, în timp ce unele bacterii sunt existente în pernele din spitale și hoteluri, altele există chiar pe pernele noastre personale. Aceștia au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în ele, iar în unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni periculoși care provoacă infecții respiratorii, de la acarieni, la mucegai.

Acesta din urmă poate duce la reacții alergice, iar cele mai expuse sunt persoanele care suferă de astm, fumătorii sau cei care au o afecțiune cronică a plămânilor și căilor respiratorii.

Pentru a evita îmbolnăvirea, este important să schimbi fețele de la pernă cel puțin o dată pe săptămână sau chiar mai des, mai ales dacă ai părul lung și cu tendință de îngrășare. De asemenea, e bine ca fețele de pernă să fie călcate mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.

Alte recomandări legate de perne

Iată ce mai poți face pentru a avea perne curate:

  • Pernele trebuie scuturate și bătute cât mai des, lăsate la aerisit măcar o dată pe săptămână într-o zonă curată a terasei sau balconului și spălate cel puțin o dată pe an la curățătorie, pentru ca uscarea să fie rapidă și în profunzime;
  • Alege perne cu puf sintetic ori cu spumă și evită pernele cu puf de pasăre, mult mai predispuse la adunarea microorganismelor;
  • Schimbă și lenjeria de pat săptămânal și spal-o la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a distruge bacteriile și alergenii. De asemenea, nu uita nici de cuverturi și nici pernele decorative. Le poți scutura regulat și duce la spălătorie o dată pe lună, pentru a nu le degrada;
  • Schimbă pernele o dată la cel puțin doi ani. Potrivit medicilor chinezi, gândurile negre și problemele care frământă o persoană s-ar acumula la nivelul structurilor organice ale pernei, provocând un somn agitat și neodihnitor sau chiar insomnie, anxietate și stări depresive.

Acarienii se regăsesc în perne și saltele, hrănindu-se cu piele moartă și alte particule din mediul înconjurător. Polenul este un factor declanșator al alergiilor, care se lipește d epărul nostru atunci când suntem afară. Când ne punem capul pe pernă, polenul se transferă pe suprafața acesteia și ne poate da simptome respiratorii neplăcute.

Ca să eviți să transferi polenul de pe păr direct pe fața de pernă, experții recomandă să îți faci duș și să îți speli părul înainte de culcare, în sezonul în care alergiile sunt în floare. Părul trebuie să fie uscat înainte de a te duce la culcare, pentru că din cauza umezelii din podoabă capilară se poate crea mucegaiul în pernele pe care le folosești.

Citește și: Cum să speli pernele pentru a le menține pufoase și ferme. Trucul care funcționează de minune

Cum să îți alegi o pernă de calitate

Experții spun că produsele umplute cu bumbac și lână absorb mai puțină umezeală și că vor dura, în medie între 3 și 5 ani, față de pernele fabricate din materiale sintetice, ce au o durată de viață de aproximativ 2 ani. Pernele făcute din latex, dintr-un cauciuc de înaltă calitate pot avea o viață de până la 15 ani. Totuși, lăsând la o parte materialul din care perna este confecționată, trebuie să ținem cont de preferințele și nevoile fiecărei persoane.

Astfel, dacă ești genul de persoană care doarme pe spate, ar trebui să folosești o pernă mai subțire pentru a evita alinierea greșită a gâtului. Dacă dormi pe burtă, ar trebui să folosești o pernă foarte subțire sau să dormi direct fără pernă, în timp ce dacă dormi pe o parte ar trebui să alegi o pernă mai groasă pentru a susține bine capul și gâtul.

O pernă prea înaltă sau prea subțire poate duce la dureri de gât sau de spate. Încearcă să găsești o pernă care să susțină capul într-o poziție neutră, astfel încât să nu existe nicio tensiune suplimentară asupra gâtului. De asemenea, alege o pernă cu o husă de calitate, care poate fi spălată și curățată ușor. Materialele naturale, cum ar fi bumbacul sau inul, pot fi mai confortabile și mai durabile decât cele sintetice. Ai grijă și la materialul cu care sunt umplute pernele: puf, pene, spumă de memorie sau poliester.

Spuma de memorie este adesea o alegere foarte bună deoarece se mulează pe forma capului și gâtului, oferă suport și confort suplimentar și poate reduce tensiunea musculară și durerea în aceste zone. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de dureri de gât sau de migrene.

De asemenea, pot ajuta la menținerea unei poziții corecte a corpului în timpul somnului, astfel încât să nu existe o presiune excesivă pe gât sau pe coloana vertebrală. În plus, pernele cu spumă de memorie sunt durabile, pentru că pot reveni la forma inițială după utilizare, ceea ce le face o investiție pe termen lung. Durata de viață a unei perne cu spumă de memorie poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi frecvența și modul de utilizare, calitatea materialelor și îngrijirea.

Sursa: ego.ro

un comentariu

  1. […] În plin sezon al alergiilor, este foarte important să ai grijă de locul în care dormi. Deși poate nu ți-a dat prin gând, în perna pe care îți pui capul să dormi în fiecare noapte se pot ascunde acarieni, praf și celule moarte ale pielii.… Cititi mai multe aici: La cât timp este recomandat să schimbi fețele de pernă, multe persoane fac această greșeală […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here